Втора светска војна

Какви новогодишни подароци добиваа советските борци на фронтовите во Втората светска војна?

За време на Втората светска војна, дури и во најсуровите услови на фронтот, борците ја славеа Новата година. И со нетрпение очекуваа подароци од заднината. Пратки на фронтот не испраќаа само роднините на борците. Разгледници и писма Она по што се...

Проглас на ЦК на КПМ до македонскиот народ

Проглас на ЦК на КПМ до македонскиот народ

Проглас до целиот македонски народ

ДО ЦЕЛИОТ МАКЕДОНСКИ НАРОД! ДО СИТЕ ЧЕСТИТИ МАКЕДОНЦИ! Братја,живееме во едно најсудбоносно време. Ретко кога во нашата и европејската историја стануеле оваквиа промени, кои можат да се упоредат само со продируењето на германските варвари у некогашната Римска империја и со продируењето...

Нашата бригада и братството со албанскиот народ [Илија М. Топалоски]

После толку усилија и жертви, Н. О. војна на народите на Југославија се претвори во Н. О. војна на сите балкански народи против фашистичкиот империјализам. Самиот тој факт – заедничката борба против окупаторот и неговите слуги – ги...

Потеклото и карактерот на Втората светска војна [Јосиф Сталин]

Јосиф В. Сталин, Февруари 9, 1946 Би било погрешно да се мисли дека Втората светска војна била ноншалантна случка или резултат од некои грешки од некој си партикуларен државник, иако несомнено е дека грешки беа направени. Уствари, војната беше неизбежлив...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Изборите ќе „изедат“ 10,6 милиони евра

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната 84 – та седница ги усвои Регистарот на радиодифузери, печатени медиуми и електронски...
- Advertisement -spot_img