Социјална Поезија и Проза

Во каменоломот [Кочо Рацин]

Дробилката рикаше по цел ден со ужасен букот и меѓу своите челични чекани едноставно го ситнеше масивниот камен. Слабо разбирливо беше дека не ги дроби и коските на работникот. Стопанот на дробилката ја купуваше навидум само работната снага, туку...

„Ленка“ [Кочо Рацин]

Откако Ленка оставикошула тенка лененанедовезена на разбоји на наломи отидетутун да реди в монопол –лицето и се изменивеѓи паднаја надолуи усти свиа кораво. Не беше Ленка роденаза тиа пусти тутуни!Тутуни – жлти отровиза гради – китки розови. Прва година поминагрутка в...

До еден работник [Кочо Рацин]

Да бидеш човек, да имаш топла крв,да мислиш со глава и да работиш со ракаи па да бидеш нешто мртво.През цел свој живот и ден и ноќда се трудиш и мачиши па да бидеш гладен и страден. Работник - патник:да...

Малечок разговор на револуцијата и поетот [социјална поезија]

„Земи си пример и гледај ме ти“                                                                Лопе...

Бертолд Брехт: „Без наслов“

Велиш, со нашите нешта работите стојат лошо. Темнината е се’ погуста. Силите се се’ послаби. Сега – откако работевме толку години, во потешка положба сме отколку на почетокот. А непријателот е пострашен од кога и да било. Неговите сили како да се посилни. Добил непобедлив изглед. А ние...

Разговор со финансинспекторот за поезијата – Мајаковски

Граѓанине финансинспекторе!Простете што ве беспокојам.Благодарам… не тревожете се… јас ќе постојам…Доаѓам кај вас со проблем деликатен:местото на поетот меѓу работниот народ.со сопствениците на дуќани и имотиза неплатен данок и јас сум на ред.Од мене барате петстотини за периодот шестмесечени...

Одговорност за немилиот настан во училиштето Јовче Тесличков мора да има

Соопштение на Левица – ЛО Велес Случајот кој во вчерашниот ден излезе во јавноста, а се однесува на малтретирање на професор во средното училиште ОСУ „Јовче Тесличков“ Велес, од страна на ученик е слика која не смее да се...

Русија и ИР Иран потпишаа договор вреден 44 милијарди долари за развој на фосилни горива

Руската Федерација и ИР Иран потпишаа договор вреден 44 милијарди долари за развој на 8 нови наоѓалишта на фосилни горива соопшти министерот за нафта на ИР Иран Џавад Оуџи. „Потпишавме договор за разбирање со Русија во вредност од 4 милијарди...

Левица: Власта ги осудува фашистичките клубови додека се слика со нивните финансиери

Реакција на Политичката Партија Левица По отворањето на повеќе т.н. „Културни клубови“ кои носат имиња на истакнати бугарски фашисти, следеа повеќе сенародни протести предводени од Левица, на кои народот јасно ѝ покажа на Владата дека таквите нео-фашистички пропагандни центри...

Левица: Спикерот Џафери силеџиски ја врати иницијативата на Левица за референдум на корекција

 Изјава на Димитар Апасиев, претседател и пратеник на Левица, за Дневникот на Сител ТВ. „Иницијативата не е одбиена, таа е вратена на корекција. Спикерот Џафери силеџиски, како да е уставен судија, ни ја врати иницијативата да ја усогласиме во рок...

Последни