Литература

Проштално писмо до Фидел Кастро [Че Гевара]

Хавана,„Година на земјоделството“1 април 1965 Фидел, Во овој час се сеќавам на многу работи, кога те запознав во куќата на Марија Антонија, кога ми предложи да се придружам, на сите тензии во текот на подготовките. Еден ден ме праша кого да...

Отворено писмо до работниците (1918)[Владимир Мајаковски]

Другари,Пожарите на војната и револуцијата ги опустошија нашите души и нашите градови. Како догорени костури стојат палатите на довчерашната раскош. Разрушените градови ги чекаат новите градители. Револуцијата ги искрчи чворнатите корења на ропството. Голема сеидба ја чека народната душа. Вам,...

Улогата на Католичката црква во Холокаустот во Југославија [Мек Матина]

Историски податоци за католичките и муслиманските свештеници кои соучествуваа во геноцидот над српското, еврејското и ромското население во Југославија во текот на Втората светска војна. За време на Втората светска војна во Југославија, католички и муслимански свештеници беа доброволни соучесници...

Смртта на еден Палестинец [Џонатан Полак]

Мустафа Тамими фрлаше камења. Без пардон и понекогаш бестрашно. Не само на тој ден, туку речиси секој петок. Тој си го криеше лицето. Не поради страв од затворската ќелија, која тој ја запозна интимно, туку за да си ја...

Моќта ги корумпира и најдобрите [Михаил Бакунин]

Државата не е ништо друго, освен легална, регулирана и систематизирана доминација и експлоатација. Ќе се обидеме да го демонстрираме ова преку истражување на последиците од владеење на малцинството врз масите, колку и да сакате да е тоа малцинство интелигентно...

Писмо на Првата Интернационала до Абрахам Линколн [Карл Маркс]

Господине, На американскиот народ му посакуваме среќа по повод Вашиот реизбор со големо мнозинство! Ако отпорот кон моќта на сопственикот на робовите беше умерената максима на вашиот прв избор, „смрт на ропството!“ е триумфалниот борбен крик на вашиот реизбор. Уште од самиот...

Организацијата на Интернационалата (1869)[Михаил Бакунин]

Масите се општествената моќ, или, барем, суштината на таа моќ.  Но на нив им недостигаат две работи со цел да се ослободат од омразените услови кои ги угнетуваат: образование и организација. Овие две работи претставуваат: денес, реалните основи на...

Биткоинот не е она што му треба на социјализмот [Ј.Ф .Даприх и Пол Кокшот]

Во еден неодамнешен труд Хакл и Вајт (2016) тврдат дека, иако Биткоинот често се поврзува со десничарската либертаријанска политичка филозофија, основната технологија – Блокверига – има својства што исто така ја прават применлива во социјалистички економски систем. Тие го цитираат...

Непослушноста како психолошки и морален проблем [Ерих Фром]

Со векови кралевите, свештениците, феудалните господари, индустриските шефови и родителите тврделе дека послушноста е добродетел, а непослушноста порок. За да се соочиме и со поинакво гледиште, наспроти оваа позиција, ние ќе го поставиме следново тврдење: човечката историја започнала со чинот на непослушноста,...

Резултат [Кочо Рацин]

Сега пред вас, преку движења на раката и траги од мастило ќе ставам и трага на мислата, како резултат од процесите во мојот живот. И сега ќе се обидам кон него да ја дограбам последната патека што ми преостанува...

Последни