Историја

На Денешен Ден е Роден Елисије Поповски – Марко

Елисие Поповски - Марко (Маврово, Гостиварско, 13 јули 1907 - Скопје, 9 ноември 1972) бил македонски комунист, учесник во Шпанската граѓанска војна и во Народноослободителната војна (НОВ). Бил делегат на Првото заседание на АСНОМ и носител на Партизанска споменица...

Пабло Неруда – Чилеански Писател и Комунист

На денешен ден 12.07.1904 година е роден големиот чилеански писател и комунист Нефтали Рикардо Рејес Басоалто кој подоцна се преименува во Пабло Неруда. Се смета за еден од најзначајните и највлијателни поети на XX век, а неговите дела се...

Македонска Книжарница во Горна Џумаја

МАКЕДОНСКА КНИЖАРНИЦА ВО ГОРНА ЏУМАЈА„Работническо дело" од 14 ноември 1947 година. Во Горна Џумаја, се отворила првата книжарница на македонски јазик, наречена „Македонска книга". Овој настан е значаен не само за градот, туку и за целокупната област. Книжарницата ќе игра...

Лидерот на „Ансаралла“, Абдул Малик Ал-Хути: САД сакаат саудијците да ги вовлечат во сеопшта војна!

Подолу ви ја пренесуваме содржината од прес конференцијата на Ал-Хути, лидерот на Јемен, кој предупреди дека САД во соработка со регионалните сили, пред се Саудиска Арабија и Израел, прават обиди за да го вовлечат во војна целиот регион. Саудијците мора...

81 година од масакрот кај Ваташа: Стрелајте кучиња, но нашата идеја нема да умре!

На денешен ден, 16 јуни 1943 година, пред 81 година, беше извршен Ваташкиот масакр, најголемиот злочин (заедно со Дабничкото клање) во времето на Втората светска војна во Македонија. Со намера да го спречи големиот подем на народно-ослободителното движење во...

На Денот на младоста, ќе потсетиме на посетата на другарот Тито на Кина, во 1977 година

„Маршалот Тито утринава беше пречекан на аеродромот во Пекинг од Хуа Куофенг, претседател на кинеската комунистичка партија, кој вечерва му беше домаќин на банкет во Големата народна сала. Огромна толпа од 100.000 луѓе - од кои многумина аплаудираа, танцуваа...

Едно од последните интервјуа со Народниот Херој – Атанас Забазноски

Атанас Прокопиев Забазноски го добил рускиот Орден на народниот херој од Народноослободителната војна во 1951 година кога имал само 26 години. Еден е од 66 Македонци што го добија највисокото признание за храброста што ја покажале во борбите низ...

Леток на Комунистичката партија на Албанија по повод бесењето на шест македонски партизани во Тирана

Во борбата со балистите на 27 април 1943 година во Ново Село, Гостиварско, биле заробени десет македонски партизани. Тие набрзо биле префрлени во затворот во Тирана каде што на 16-17 мај 1943 година италијанските фашисти обесиле шестмина од нив:...

Една Рацинова посета на Азот [Стоилко Ивановски – Планински]

На 19 декември 1941 година, во гостинската соба на моите родители, во с. Ораов-дол, покрај забаботената печка седевме со татко ми, чичко Коце, и неколкумина пријатели од селото, што беа дошле да го честитаат Св. Никола — зимски. Разговаравме...

10 Највлијателни цитати на Гоце Делчев

Гоце Делчев е еден од најистакнати македонски национални херои и борци за независна и слободна Македонија. Тој е деец на Македонската револуционерна организација, идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење кон крајот на 19 и почетокот на...

Последни