Екологија

Левица ќе го блокира носењето на четири закони за отпад предложени од СДС, ДПМНЕ и ДУИ

Како што се приближуваат изборите, широката коалиција продолжува со носењето на штетни закони, како еден своевиден политички договор за да си го подмират своето гласачко тело. Имено, на крајот од 2023 година, до Собранието поднесени се четири предлог-закони за...

Епски говор на Мециновиќ во град Скопје: Каде ви е совеста за овој армагедон!

Советникот од Левица Амар Мециновиќ за сопирање на мерките против аерозагадувањето: ,Преку правен позитивизам пробувате или да го рационализирате ограниченото учество на градот во решавање на проблемот со загадувањето, или да го оправдате неучеството. Прстот на јавноста е вперен во...

Шукова и Касами да одговорат како издале Б еколошка дозвола за изгорениот магацин во Тетово

Изгорениот магацин во тетовско Фалише предизвика огромна еколошка катастрофа и аерозагадување, а локалните жители, освен во димот и загадувањето, останаа заробени и во апсурдот на неспособноста и неможноста на владејачката елита да го измери степенот на загадување. Bo големиот...

Консумеризмот и екосоцијализмот [Себастијан Ливингстон] – Последен дел

Пристап до првиот дел од текстот Екосоцијалистичката партиципативна економија Екосоцијалистичките економии не се зависни од растот, тие се ориентирани кон развиток на човечкиот потенцијал, што значи дека тие не целат кон производство на стоки како цел, туку како ограничени...

Консумеризмот и екосоцијализмот [Себастијан Ливингстон] – Прв дел

Оваа статија има за цел да биде вовед во екосоцијалистичкиот приод кон производството и потрошувачката. Она што го имаме денес е хегемонска опсесија со масовното производство што е катастрофално за еволуциските процеси што ѝ овозможуваат на биосферата да го...

Научниците согласни: Топењето на мразот на Антартикот е „веќе неизбежно“

Го „обравме бостанот“. Топењето на огромната ледена покривка на Западен Антарктик очигледно ја поминало точката од која нема враќање и може да биде „неизбежно“, објави новата студија во понеделникот. Всушност, поради климатските промени предизвикани од човекот, ледената покривка на...

Дали Св. Николе ќе добие опасен отпад?

Деновиве Локалниот огранок на општина Св. Николе при политичката партија Левица како и советникот во општина Св. Николе од редовите на Левица произнесоа шокантни информации дека во општината се спрема отварање на депонија со опасен отпад. Фејзбук статус на...

Што е социјалната екологија [Мари Бучкин]

Тоа што ја дефинира социјалната екологија како социјална е препознавањето на често занемарениот факт дека скоро сите постоечки еколошки проблеми потекнуваат од длабоко вкоренетите социјални проблеми. И обратно, нашите еколошки проблеми не можат целосно да се разберат, а уште...

Левица: Кој (не) се грижи за Градскиот парк во Скопје?!

Соопштение на Левица - Град Скопје Белите дробови на Градот - Градскиот парк е во очајна состојба! Исушени и свенати дрјва, пожолтено зеленило, цвеќиња веќе скоро и да воопшто нема - очигледно дека преку целото лето никој не се погрижил за...

Левица: Дојранско езеро претворено во масовна гробница на риби и ракови

Реакција на зелениот сектор при политичката партија Левица Угинати риби и ракови во водите и на плажите во Дојран! До Зелениот сектор на Левица стигна загрижувачка вест од населението на Стар Дојран. Имено, тие нѐ информираат дека на брегот на Дојранското Езеро...

Последни