Настани

Изложба на Орце Нинески во понеделник во КИЦ

Орце Нинески се претставува со нов циклус слики насловени-едноставно „Табли“, изработени во последните неколку години. Во сликите доминираат рамни форми и рамен простор, широки хроматски површини распоредени јасно и прегледно,со прецизен цртеж кој ги определува мирните и складни површини. Таквите...

Push the sky away – изложба на Соња Димовска во КИЦ

Оваа изложба ве поканува да започнете визуелно и емотивно патување кое го отсликува истражувањето за пространоста. Изложбата е мисловно и потопливо искуство кое навлегува во сложените теми на човечката состојба и нашето место во универзумот - почнувајќи од паркот,...

Изложба на избрани дела настанати на ЗРНО 2023 во среда во КИЦ

ЗРНО - фестивал на алтернативна фотографија ве поканува на завршната изложба на која ќе бидат претставени избрани дела настанати на работилниците за благородни фотографски процеси 10 - 16 јули, 2023, село Цапари Не пропуштајте ја оваа уникатна можност да се...

Sounding Worlds: концерт на Стефан Кристоф во КИЦ

Sounding Worlds е проект/изведба за пијано и звучни пејзажи предводени од музичарот и активист Стефан Кристоф. Во оваа изведба во живо на проектот Sounding Worlds ќе ја слушнете акустиката на внатрешниот градски транзит, тоновите на метрото во Монтреал, до...

„Мигновение“ изложба на слики од Костадин Танчев – Динка во КИЦ

Во Културно-информативниот центар – Скопје најавено е отворањето на изложбата на слики од Костадин Танчев – Динка насловена „Мигновение“. Изложбата ќе се одржи на17 октомври - вторник во 20 часот, Салон Империјал 1 Костадин Танчев е роден во 1940 година...

Левица – Прилеп со богат настан по повод 11 Октомври

Соопштение на ЛО Прилеп при политичката партија Левица Во името на ЛО Прилеп, ни претставува огромна чест и задоволство да ве поканиме на настанот, по повод одбележувањето на Денот на востанието на Македонија, на ден 11 октомври (среда), во Прилеп,...

Концерт на камерниот состав „ПЕЈИЌ” во КИЦ

На концертот на камерниот состав „ПЕЈИЌ” Ќе можете да чуете дела од : Бах, Бургмилер, Гранадос, Де Фаља- Лорка, Бизе, Гонзалез, Белафронте и Богдан ПејиќИзведуваат :Теодора Пејиќ - мецосопранБогдан Пејиќ - гитараБожидар Пејиќ - виолончелоКонцертот ќе се одржи на...

„Патување низ пејзажот“ – изложба на Виктор Јаневски во КИЦ

Виктор Јаневски е роден 1994г во Скопје, завршил Средното уметничко училиште "Лазар Личеноски" во Скопје, дипломирал на катедрата по вајарство кај Проф. Жарко Башески, подоцна магистрирал на катедрата по сликарство кај Проф. Жанета Вангели на Факултетот за ликовни уметности...

Презентација на едицијата Словокулт: Словотека во КИЦ

Културно-информативен центар – Скопје Салон Империјал 222.9.2023, 19:30 часот СловоКулт : Берлин како онлајн портал постои од 2008 година, од 2015 како регистрирана мала издавачка куќа, а од 2016 како двојазично онлајн-списание за современа поезија и уметност и веќе поседува...

„FLUX Sufacing“ изложба на графики и инсталација од Ана Трајковска и Ивана Самандова во КИЦ

Културно-информативен центар – Скопје, Салон Империјал 220 септември, 20 часот Проектот „FLUX: Surfacing“ е продолжение на интерактивната изложба „FLUX“ организирана од страна на Ивана Ќ. Самандова и Ана Трајковска која што се оддржа во ноември во отворено графичко студио, 2022...

Последни