Феминизам

Репродукцијата, глобализацијата и новата војна против жените [Силвија Федеричи]

Ќе почнам со претставување на концептите што ќе ги користам во оваа презентација/текст: репродукција, глобализација и војната против жените. Темата е широка, особено ако заземеме глобална перспектива. Ќе ви ја претставам многу шематски. Концептот на репродукција има долга историја. Репродукцијата...

Левица: Нема термини за прегледи за рак на дојка поради катастрофалната состојба на здравството

Алармантната состојба во здравството, поради катастрофалните политики на власта, ги остави жените без термини за преглед на рак на дојка. Eлектронскиот начин за регистрација за скрининг мамографија на системот "Мој термин" е преполн уште од јули 2023, а до крајот...

Што е социјалистичкиот феминизам? [Барбара Еринрајк]

На одредено ниво, можеби не така добро артикулирано, социјалистичкиот феминизам е присутен подолго време. Ти си жена во капиталистичко општество. Преку глава ти е: од работата, од сметките, од твојот сопруг (или бивш), од училиштето на децата, од работата...

Левица: Одговорност за двете свирепи убиства во Куманово

Соопштение на политичката партија Левица Како резултат на несоодветното постапување на институциите и несанкционирање на монструмот Дејан Јовановски од страна на правосудните органи, после десет години тортура врз двете жени, тој останал на слобода и свирепо ги уби неговата сопруга...

Мојсоска: Колку вреди животот на непривилегираната жена!

Пишува Јована Мојсоска – Генерален секретар и член на Президиумот на Левица Вчера убиецот Дејан Јовановски свирепо уби две жени. Убиството следеше после 10 години тортура и малтретирање врз двете жени, како и непостапување и толерирање од правосудните органи. Убиецот имал...

Општествената основа на женското прашање [Александра Колонтај]

Специфични економски фактори стојат зад потчинетоста на жената; природните особини се секундарен фактор во овој процес. Само целосното исчезнување на овие економски фактори и сили, кои во одреден момент во минатото ја предизвикале потчинетоста на жената, може суштински да...

СДС и ДУИ го саботираат предлогот на Левица за платено породилно отсуство на земјоделките

Реакција на АФЖ - Левица Иако денес Собраниската комисија за здравство конечно свика седница на која требаше да се разгледа Предлог-законот поднесен од Левица за платено породилно отсуство на жените-земјоделки, денешната Комисиска седница беше прекината токму пред да дојде на...

MUJERES LIBRES: Женското анархистичко движење во текот на Шпанската граѓанска војна

Mujeres Libres (слободни жени) била група на жени, анархистки кои во текот на Шпанската граѓанска војна се организирале и се бореле како за женското ослободување така и за анархистичка револуција. Она што го постигнаа беше навистина инспиративно. Од нивниот пример се гледа...

Вториот бран на феминизмот и „новиот дух на капитализмот“-Ненси Фреjзер

Интересно е да се запази дека вториот бран на феминизмот цвета во нови услови. Она што започна како радикално контракултурно движење сега е на пат да стане широка, масовна општествена појава. Привлекувајќи приврзаници од сите класи, ентицитети, нациналности и...

Трагедијата на женската еманципацијa – Ема Голдман

1906. Почнувам со признание: без оглед на сите политички и економски теории, кои се занимаваат со основните разлики меѓу различните групи на човековиот род, без оглед на класната и расната разлика, без оглед на сите вештачки граници помеѓу женските и...

Последни