Колумни

(НЕ)Успешноста на неолибералниот економски модел во Светот, со осврт на Македонија. (Последен дел)

Пишува: Никола Петров координатор на сектор земјоделие и член на централниот комитет при политичката партија Левица Пристап до третиот дел: https://lenka.mk/columns/neuspeshnosta-na-neoliberalniot-ekonomski-model-vo-svetot-so-osvrt-na-makedoniјa-tret-del/ Во 2008 година дојде до првата сериозна Светска финансиска криза. Како резултат на неолибералната политика, богатството на супербогатите се зголеми,...

(НЕ)Успешноста на неолибералниот економски модел во Светот, со осврт на Македонија. (Трет дел)

Пишува: Никола Петров координатор на сектор земјоделие и член на централниот комитет при политичката партија Левица Пристап до вториот дел: https://lenka.mk/columns/neuspeshnosta-na-neoliberalniot-ekonomski-model-vo-svetot-so-osvrt-na-makedoniјa-vtor-del/ Неолибералниот модел во многу држави низ светот е воспоставено преку државни удари, војни, санкции и уништување на дотогашните домашни пазари. Настаните...

(НЕ)Успешноста на неолибералниот економски модел во Светот, со осврт на Македонија. (Втор дел)

Пишува: Никола Петров координатор на сектор земјоделие и член на централниот комитет при политичката партија Левица Пристап до првиот дел: https://lenka.mk/columns/neuspeshnosta-na-neoliberalniot-ekonomski-model-vo-svetot-so-osvrt-na-makedoniјa-prv-del/ Според Markovic и Toshkovic (2013), либерализацијата на пазарот не го поттикнува домашното производство туку ги обезвреднува домашните расположливи ресурси, со...

(НЕ)Успешноста на неолибералниот економски модел во Светот, со осврт на Македонија. (Прв дел)

Пишува: Никола Петров - координатор на сектор земјоделие и член на централниот комитет при политичката партија Левица Во 80 тите години на 20 век, доаѓа до замена на кензијанскиот економски концепт со нов неолиберален економски концепт. Тој почнува од САД,...

За хуманистичката иднина низ историскиот тоталитет на класната борба

Историјата на секое досегашно општество е историја на класни борби Оваа сурова борба низ историјата се водеше низ различни форми на привидение. Модерно современа и најпозната е борбата на црнечката раса како подредена во Американското општество. Она што еден од...

Охридскиот рамковен договор како темел за стабилноста во РМ?!

„Мирот постоел и пред религиската и националната свест,тој треба да се гради врз основа на човековите потреби,единствено врз основа на човекот како општествено и природно битие.“ Пол Мојзес Охридскиот рамковен договор, кој беше потпишан на 13 август 2001 година, за жал...

За патиштата и определени други работи

Пишува: Златко Стојанов Сите патишта водат кон Рим, вели старата поговорка. Кога сме на темата на патиштата, дали сте слушнале за проектот на власта за Коридорот 8, патот што ќе ја поврзе Македонија со Европа. Овој пат не само што...

Говор на Кристијан Димков на ораторскиот натпревар организиран од Европско Движење

„Зборувам со Европа“ Никогаш не се случило, само еднаш и еве сега вторпат во историјата на Европската Унија да се побара од една држава кандидатка двапати да го промени својот Устав и да изврши две национални предавство во само неколку...

Писмо до македонските работодавачи

Reddit објава на u/Ok-Specialist-3412 Драги работодавачи, Ви благодариме на интервјуата што не викате, но вака не оди. Еве ви неколку совети од другата страна, што помагаат со вашите поплаки, дека нашите работници не ги бива, ама искрено, ја знаете онаа народната,...

Гоце Делчев – духот на македонската државност

На 2 август 1944, најстариот член на заседанието и сведок на првиот Илинден – Панко Брашнаров – го отворил Првото заседание на АСНОМ говорејќи: „...земјата на нашите покојници – многубројни народни герои, паднали и посејали коските си по цела Македонија,...

Последни