Историја на Македонија - Лев Агол

81 година од масакрот кај Ваташа: Стрелајте кучиња, но нашата идеја нема да умре!

На денешен ден, 16 јуни 1943 година, пред 81 година, беше извршен Ваташкиот масакр, најголемиот злочин (заедно со Дабничкото клање) во времето на Втората светска војна во Македонија. Со намера да го спречи големиот подем на народно-ослободителното движење во...

На Денот на младоста, ќе потсетиме на посетата на другарот Тито на Кина, во 1977 година

„Маршалот Тито утринава беше пречекан на аеродромот во Пекинг од Хуа Куофенг, претседател на кинеската комунистичка партија, кој вечерва му беше домаќин на банкет во Големата народна сала. Огромна толпа од 100.000 луѓе - од кои многумина аплаудираа, танцуваа...

Едно од последните интервјуа со Народниот Херој – Атанас Забазноски

Атанас Прокопиев Забазноски го добил рускиот Орден на народниот херој од Народноослободителната војна во 1951 година кога имал само 26 години. Еден е од 66 Македонци што го добија највисокото признание за храброста што ја покажале во борбите низ...

Леток на Комунистичката партија на Албанија по повод бесењето на шест македонски партизани во Тирана

Во борбата со балистите на 27 април 1943 година во Ново Село, Гостиварско, биле заробени десет македонски партизани. Тие набрзо биле префрлени во затворот во Тирана каде што на 16-17 мај 1943 година италијанските фашисти обесиле шестмина од нив:...

Една Рацинова посета на Азот [Стоилко Ивановски – Планински]

На 19 декември 1941 година, во гостинската соба на моите родители, во с. Ораов-дол, покрај забаботената печка седевме со татко ми, чичко Коце, и неколкумина пријатели од селото, што беа дошле да го честитаат Св. Никола — зимски. Разговаравме...

10 Највлијателни цитати на Гоце Делчев

Гоце Делчев е еден од најистакнати македонски национални херои и борци за независна и слободна Македонија. Тој е деец на Македонската револуционерна организација, идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење кон крајот на 19 и почетокот на...

Средба и разговор на Гоце Делчев со генералот Данаил Николаев

Генерал Николаев: „Значи вие, младичок, сметате дека македонското население е способно да се бори, да подига револуција? Детски работи прикажувате, вие, момок! Тоа е ропско население. Вашите планови јас не можам да ги прифатам, ниту сакам да ги слушам....

Писмо од Гоце Делчев до Еврем Каранов

Господине Каранов, Пред неколку недели г. Чакаров се јавил со офицерска униформа (чин поручник) во Виница со намера да прогласи внатрешно востание! Благородна намера! Нема поспасоносен лек од оној со кој се зафатил Чакаров. Ослободувањето на Македонија лежи во внатрешното востание. Оној...

Повик кон македонскиот работен народ (1898 година)

Предговор Македонската револуционерна социјалистичка група, која не пропуштила удобен случај да го пројави своето постоење, им ги предлага на читателите поместени во оваа брошурка два повика, публикувани по повод Први мај, празникот на работниците, во 1896 и 1897 година. И...

Писмо од Никола Карев до Гоце Делчев

Драги Г(оце) Моите извештаи стануваат се’ повеќе и повеќе само како голи констатации на оние свирепости и ѕверства што овој свет ги поднесува. Одамна требаше веќе да им се даде називот извештаи за несреќите и бедите на христијаните во Вилаетот. Во Крушевско...

Последни