ДСП Ленка

Интервју со Петар Здравевски, новиот раководител на Црвена Младина

Ленка: Петар, честитки што станавте нов раководител на Црвена Младина. Можете ли дани кажете како дојдовте до оваа позиција? Петар Здравевски: Благодарам! Низ текот на моето образование ја сфатив очајнатапотреба од силно и организирано младинско движење за решавање на проблемите...

ОМО „Илинден“ – Пирин: Да демистифицираме уште една бугарска фабрикација на историските настани

„Да демистифицираме уште една бугарска фабрикација на историските настани, а се однесува за пречекот на "ослободителите" од Втората светска војна во Скопје. Сликите, видеата кои се споделуваат за да се покаже масовноста на пречекот, се всушност луѓе дојдени од Бугарија,...

Во 2023 година, повеќе од 6,000 македонски државјани добиле работни дозволи за во Словенија

Ужасните услови за работа и ниските плати се' уште се главна причина за иселување на работниците од државата. Овој тренд веќе со децении не запира, а Словенија е честа дестинација за работниците од Македонија. На 6,943 македонски граѓани им биле...

Социолошка анализа на „Нација во подем: Приказна за економското чудо на Израел“

Пишува: Кристијан Димков „Нација во подем Приказна за економското чудо на Израел“ е книга на Ден Сенор и Сол Сингер напишана во 2009та година, давајќи една па можеме слободно да кажеме многу пристрасна, многу арогантна верзија за економскиот раст и развој...

ДПМНЕ институционално го подреди трудот на работниците под бизнис интересите

Законските измени спроведени на иницијатива на ДПМНЕ и Мицкоски, преку кои трудот се распределува под Министерството за економија, овозможува супермасија на бизнис - интересите врз интересите на работниот народ! Ова решение дополнително ќе ја зголеми експлоатацијата на работниците, која...

Здравствениот систем се распаѓа – здравствените работници експлоатирани и понижени

Последната хаварија на Државна болница ги затвори операционите сали, а пациентите се препраќаат во „8 Септември“ или во Градска болница за операции, додека, пак, здравствените работници се максимално експлоатирани и понижени. Партиските министри кои ги следат мал милион коруптивни...

Исмаил: Македонија направи стратешка и кобна грешка кога го „набрка“ турски тек кој носеше руски гас

„Ете, вчера на Македонскиот енергетски форум (МЕФ) во Скопје, токму ова ни го порача Амбасадорот на САД во државава: до коска да станеме енергетски и инфраструктурно зависни од колективниот запад чии енергенси ги плаќаме десет пати поскапо од тоа...

81 година од масакрот кај Ваташа: Стрелајте кучиња, но нашата идеја нема да умре!

На денешен ден, 16 јуни 1943 година, пред 81 година, беше извршен Ваташкиот масакр, најголемиот злочин (заедно со Дабничкото клање) во времето на Втората светска војна во Македонија. Со намера да го спречи големиот подем на народно-ослободителното движење во...

Ернесто „Че“ Гевара роден на 14 јуни 1928 година

Големиот интернационалист, комунист и револуционер Ернесто „Че“ Гевара е роден на 14 јуни 1928 година. Годишнината од неговото раѓање ја славиме со некои негови цитати. -Пред сè, трудете се секогаш да можете длабоко да ја почувствувате секоја неправда извршена врз...

Содомизирани до смрт: Се појавуваат приказни за тортура во израелската база Сде Тејман

Шокантната тримесечна истрага на Њујорк Тајмс откри грозоморни детали за злоупотреба, тортура и малтретирање на Палестинците кои се чуваат во израелскиот притвор Сде Теиман. Излагањето, засновано на интервјуа со поранешни затвореници, израелски воени офицери, лекари и војници кои служеле...

About Me

1550 POSTS
0 COMMENTS
- Advertisement -spot_img

Latest News

Интервју со Петар Здравевски, новиот раководител на Црвена Младина

Ленка: Петар, честитки што станавте нов раководител на Црвена Младина. Можете ли дани кажете како дојдовте до оваа позиција? Петар...
- Advertisement -spot_img