Анти Империјализам

Ернесто „Че“ Гевара роден на 14 јуни 1928 година

Големиот интернационалист, комунист и револуционер Ернесто „Че“ Гевара е роден на 14 јуни 1928 година. Годишнината од неговото раѓање ја славиме со некои негови цитати. -Пред сè, трудете се секогаш да можете длабоко да ја почувствувате секоја неправда извршена врз...

Џејмс Коноли, ирски револуционер и социјалист, роден на 5 јуни 1868 година

Џејмс Коноли, ирски револуционер и социјалист, член на Индустриските Работници од Светот и основач на Ирската Социјалистичка Републиканска партија Роден на 5 јуни 1868 година. Коноли ќе биде врзан за стол, неможен да стои од раните и погубен од страна...

На денешен ден во 1999 година, пред Пентагон се одржа голем протест против НАТО бомбардирањето на Југославија

Новинарката и поранешна членка на Црните Пантери, Моника Мурхед, објави: „Браќа и сестри, овде не се работи за сценариото што го подметнуваат, туку за воената и економска окупација на Југославија, а владата на Југославија е принудена да се повлече...

Стјепан Стево Филиповиќ, народен херој: Со кренати раце му пркоси на злото!

„Партизанскиот комесар, работникот Стево Филиповиќ, загина храбро извикувајќи за слобода. Документот за неговото погубување ги надминува сите слики со кои историјата го докажува присуството на човекот дури и по неговото физичко уништување“. Политичкиот комесар на Подринскиот одред, Стево Филиповиќ, се...

Фидел Кастро за револуционерното значење на СССР 1970 година

Денес има, како што знаеме, теоретски супер-револуционери, суперлевичари, вистински „суперлуѓе“, кои можат да го уништат империјализмот набрзина со својот јазик. Има многу суперреволуционери на кои им недостасуваат сите поими за реалноста за проблемите и тешкотиите на револуцијата. Тие се...

Националните и економските ослободителни движења во 20ти век

Руската револуција од 1917 година ја раскина структурата на човечката историја на два дела . Се роди нов вид на држава без преседан. Политичка партија со вооружено крило која во годините што следеа ќе победи во граѓанска војна против...

Ќерката на пилотот кој прв полета да го брани српското небо од НАТО агресорите, тргнала по стапките на таткото херој и станала воен пилот

Bо неделата, на 24 март, се одбележа 25-годишнината од бомбардирањето на Сојузна Република Југославија (СРЈ). Иљo Аризанов бил првиот пилот кој полетал во борбена задача на 24 март 1999 година од аеродромот на ЈНА во Ниш. Познатиот српски пилот Иљo...

(Видео): Грчките комунисти блокираа воз со тенкови на НАТО

Членови на Комунистичката партија на Грција (ККЕ) поставија блокада на железничка пруга во градот Александрополис пред воз кој превезува тенкови на НАТО, со дестинација до Бугарија. За време на протестната акција, која се одржа оваа сабота, демонстрантите застанале пред возот...

На денешен ден започна НАТО бомбардирањето врз Југославија

Пред 25 години на денешен ден започнаа воздушните напади на авионите на НАТО врз тогашна Сојузна Република Југославија (Србија и Црна Гора). За време на 78-дневните бомбардирања, според официјалните извори, загинаа 2.500 лица, додека вкупната материјална штета проценета е...

Какво мислење имаат Русите за Сталин?

Повеќедецениската демонизација на ликот и делото на Јосиф Сталин, пред се од страна на западнитот политички наратив и западните буржујски медиуми и агенции, би оставила впечаток дека Русите на него се сеќаваат како на грозоморен тиранин во чие време...

Последни