Uncategorized

Мојсоска: ЕУ/НАТО фундаментализмот ја донесе Македонија до најмал економски раст во регионот

Пишува: Јована Мојсоска, Генерален секретар и носител на ИЕ 5 при политичката партија Левица. Македонија бележи НАЈМАЛ економски раст од сите земји во регионот, според најновиот извештај од Светска банка. Ова се должи пред се, на големата зависност на македонската...

Апелација ја укина пресудата: 69-те работнички од Кавадарци нема да плаќаат 20,000 евра за судски трошоци

Фејсбук статус на Кристина Ампева, Претседателка на „Гласен синдикат на работниците“ Ви текнува на 69те работнички од конфекцијата СОНИ Кавадарци кои иако не добија неколку плати, сепак судот реши дека не се во право и треба да платат 20.000 евра...

Успешен самит Русија – Африка. Запад – Houston, we have a problem!

Од Русија известува Дарко Тодоровски Успешниот самит Русија - Африка кој што се одржа 27-28 јули во Санкт Петербург, е доказ дека не постои никаква изолација на Русија, и покрај сите обиди на Западот. Самитот заврши со големи геополитички но...

Во Нигер соборена про-колонијалната власт!

Во западно африканската независна држава, Република Нигер, деновие, од страна на армијата беше успешно отстранет од власт, профранцуски претседател Мохамед Базума. Известувањето за превземање на власта во Нигер, беше прочитана од полковникот Амаду Абдраман, кој зборуваше во име на армијата...

Договорот за платите ги подели синдикатите – едни одобруваат друѓи ќе штрајкуваат

Договорот за платите, кој внесе поделби меѓу синдикатите, ќе се потпише во вторник. Десетпроцентен раст на платите од септември, К-15 од десет илјади денари до декември и нова методологија за пресметка на примањата врз основа на просечната плата од...

Дали неплаќањето на американскиот долг може да предизвика глобален хаос?

Американската влада моментално е ангажирана во она што може да биде едно од најскапите играња на играта „Кој прв попушти, тој е кукавица“ во историјата. Ако демократите и републиканците не се согласат да им дозволат на САД да позајмуваат...

Индија започнува кампања за враќање на вредни артефакти од Англија

Според Телеграф, индиската влада започнува долгорочна дипломатска кампања за враќање на илјадници вредни артефакти однесени во Англија за време на колонијалниот период. Ова може да биде најголемата побарувачка за враќање на артефактите со кои се соочила Обединетото Кралство. Конкретно, целта...

За револуционерната алтернатива на предстојните избори во Грција – Е. Имери

Ова е извештај на Комунистичката Работничка Партија на Италија (PCL) во врска со претстојните избори во Грција. Анализата фрла слика врз револуционерниот потенцијал кој постои во Грција, како и опасноста од реформистичките свртувања после изборите кои предстојат. Автор на извештајот е...

Граѓанскиот активизам мора да се дистанцира од искомпромитираниот НВО-сектор!

Димитар Апасиев – активист на ДСП „ЛЕНКА“ Разговара: Тамара Чаусидис Димитар,има ли кондиција граѓанскиот активизам во Македонија? Кондицијата на нашиот граѓански активизам сѐ уште е приклучена на апарати за дишење. Македонија нема своја култура на масовни граѓански движења кои би биле спремни за поширока...

Заеднички став на потписниците на Синдикалната повелба по повод воведувањето на плаќање на придонеси за задолжително социјално осигурување

Длабоко загрижени за ефектите што ќе ги предизвика воведувањето на плаќање на придонеси од задолжително социјално осигурување за хонорарите по материјалната положба и правата на лицата кои вршат работа без договор или врз основа на договор на дело, но...

Последни