Активизам

Игор Радев: Коцката е паразит! Таа не може да се смета за економска дејност.

Лингвистот и филолог, д-р Игор Радев, кој важи за еден од водечките синолози во Југоисточна Европа, во својата најнова колумна, објавена на порталот „Плус инфо“, пишува за девастирачките општествени последици од коцката како легална економска дејност. „Коцкарниците не генерираат, не...

Интервју со Петар Здравевски, новиот раководител на Црвена Младина

Ленка: Петар, честитки што станавте нов раководител на Црвена Младина. Можете ли дани кажете како дојдовте до оваа позиција? Петар Здравевски: Благодарам! Низ текот на моето образование ја сфатив очајнатапотреба од силно и организирано младинско движење за решавање на проблемите...

Црвена Младина: Победата на Софија во С.Д Пелагонија е пораз за студентите во Македонија

Денеска, за жал беа одржани „изборите“ за студентски претседател во студентскиот дом Пелагонија, на кои имаше само еден кандидат, истакнатиот член на политичкиот подмладок на ДПМНЕ, Софија Маркова која „оствари убедлива победа“ на „демократските“ избори. До Црвена Младина пристигна информации...

Црвена Младина: Продолжува насилната партизација во С.Д Пелагонија

До Црвена Младина од страна на загрижени студенти пристигнаа голем број на алармантни информации во однос на континуираната партизација на студентите во студентскиот дом „Пелагонија“. Поконкретно утре ќе се одржат студентски „избори“ каде што единствен кандидат и согласно тоа...

Движењето на студенти на правните факултети „Правда“ и денеска повторно повикува на протест

Соопштение на движењето на студентите од правните факултети „Правда“ Почитувани, Како студенти кои избравме да студираме на правните факултети во Македонија, не можеме да останеме рамнодушни пред долгата тенденција на постапки кои водат кон уништување на нашиот правен систем. Ние сме новата...

Студентите во студентските домови изреволтирани бидејќи се оставени без појадок

До движењето за социјална правда ЛЕНКА пристигнаа голем број на реакции од страна на студентите поради најавените промени и на субвенцираниот студентски оброк и на укинувањето на појадокот во студентските домови „Гоце Делчев“ и „Стив Наумов“ Дел од изјавите на...

Студентски Отпор најавува масовна мобилизација на студентите и можни протести

Соопштение на студентската организација Студентски Отпор Како и секоја академска година, така и оваа 2023/24 студентите повторно се соочуваат со истите проблеми од претходните години. Имено, годинава, месечната кирија во студентските домови се зголеми на 3945 денари, трошоците за амортизација на...

Студенти по право во понеделник излегуваат на протест против Кривичниот законик

Соопштение на Протест против амнестија со измените во Кривичниот законик Како студенти кои се запишале на правните факултети во Македонија, не можеме да останеме рамнодушни на постојаната тенденција и постапки кои водат до целосно упропастување на правниот систем. На Македонија и е...

Интервју со Леонид Тодороски – Најдобриот матурант по македонски јазик

Леонид Тодороски од средното медицинско училиште „Панче Караѓозов“ во Скопје има освоено најмногу поени на државната матура по македонски јазик, информира Државниот испитен центар (ДИЦ).  Ја имавме честа и привилегијата да седнеме со Леонид и да поразговараме за неговиот...

Интервју со Милица Давчева – студентите ги очекува бурна академска година

Милица Давчева е активист на организацијата Студентски Отпор, студент по социологија на Филозофскиот Факултет при УКИМ и општествено активна млада личност. Пред почетокот на новата академска година имавме задоволство да поразговараме со неа за дел од староновите предизвици со...

Последни