Советски сојуз

Како 14-годишник стана најмладиот херој на СССР

Кога летото 1941 година Германците го зазедоа селото Хмељовка во Западна Украина, пионерот Валентин (Ваља) Котик немаше ни дванаесет години. Момчето веднаш се приклучи на движењето на отпорот. Ваља собираше оружје и муниција што останале на подрачјата на борбените дејствија...

Советски новогодишни украси од рачна изработка (ФОТО)

Во СССР, многу детали за новогодишниот ентериер се правеа рачно. Децата го поминуваа времето за нивна изработка во градинките и училиштата, а дома тоа беше прекрасна можност за возрасните и децата да прават нешто заедно. Снегулки од хартија и украсна...

Кои биле новогодишните обичаи во Советскиот Сојуз?

Замислете: имате седум години, се будите во студено снежно утро на 31 декември, ги отворате очите и сте... во Советскиот Сојуз. Во аголот стои накитена елка, целата покриена со сребреникави конци, со стаклени украси во вид на мали космонаути,...

За наводните милиони егзекуции во Сталиновиот Советски Сојуз [Клаас Велија]

На Запад, кога ќе се спомене името на Сталин, првото нешто што паѓа на ум се „милионите егзекуции“ под неговиот „немилосрден режим“. Со децении, фашистичките и капиталистичките агитпропи ја градеа оваа визија за Сталин како чудовиште, користејќи ги најдобрите...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Ванковска од Аеродром: ЕУ станува неофашистичка

Билјана Ванковска, претседателски кандидат на Левица, заедно со потпретседателот на партијата Реџеп Исмаил денес ја продолжи својата кампања со...
- Advertisement -spot_img