Партизани

Масакрот кај Прилепец

На пат за Чебрен, Прилепско, каде што од првата чета на прилепскиот партизански одред и од делови на битолскиот и кавадаречкиот партизански одред, требало да се формира поголема партизанска единица, еден дел од прилепските партизани се собрале кај манастирот...

Операциите за ослободување на Западна Македонија [Михајло Апостолски]

Во Западна Македонија главни непријателски сили беа балистичките формации, организирани во воени формации уште од 1943 година од страна на италијанските фашистички власти и германските команданти. Балистичките формации беа организирани наполно на војничка база. Старешинскиот кадар во поголем дел минал...

Борбите за ослободување на Скопје [Михајло Апостолски]

Ноќта меѓу 11 12 ноември единиците од 42 НО дивизија продолжија да настапуваат и се пробиваа во градот. Утрото рано на 12 ноември отпочна борбата во јужниот дел на градот Скопје. Борбата се водеше низ улиците на градот; нашите...

Симонов: „Македонија на Македонците – Земјата на земјоделците“ – партизанска парола по релевантна од било кога

Пишува: Александар Симонов, Кооринаторот на Сектор за надворешна политика на политичката партија Левица и советник во општина Свети Николе „Македонија на Македонците - Земјата на земјоделците“ е една од паролите кои ги предводеа македонските партизани кои на 11-ти октомври ја...

Проглас на ЦК на КПМ до македонскиот народ

Проглас на ЦК на КПМ до македонскиот народ

Проглас до целиот македонски народ

ДО ЦЕЛИОТ МАКЕДОНСКИ НАРОД! ДО СИТЕ ЧЕСТИТИ МАКЕДОНЦИ! Братја,живееме во едно најсудбоносно време. Ретко кога во нашата и европејската историја стануеле оваквиа промени, кои можат да се упоредат само со продируењето на германските варвари у некогашната Римска империја и со продируењето...

Партизанска Левица: Од чукање по гла на работничкиот Народ

Пишува: Билјана Шаторова Не ги сакам СДСМ. Не ги сакам ДПМНЕ. Во најцрниот период од животот кој ми беше како погреб без мртовец ми го оставија женското дете на ЦЕДИЛО. Молчеа за ќотекот врз моето женско дете. А, тепањето со...

Кои се делегатите на Првото заседание на АСНОМ?

Првото заседание на АСНОМ е одржано на 2 август 1944 година во манастирот Свети Прохор Пчински. Избрани биле делегати според издадените прописи за избор на делегати од страна на Иницијативниот одбор за свикување на AСНОМ (март 1944) и Упатството...

На денешен ден 1942 година од страна на бугарскиот фашистички окупатор на смрт осудени девет партизани

Ѓорѓи Наумов e роден во Битола на 18 јануари 1916 г. Тој е брат на народниот херој Стеван Наумов-Стив. Потекнуваа од средно имотно земјоделско и печалбарско семејство. Детството го минувал во Битола и с. Логоварди, каде неговите имале чифлиг....
- Advertisement -spot_img

Latest News

Изборите ќе „изедат“ 10,6 милиони евра

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната 84 – та седница ги усвои Регистарот на радиодифузери, печатени медиуми и електронски...
- Advertisement -spot_img