Екологија

Како војната и климатските промени се напојуваатод истиот мотор што ја уништува планетата [Нил Фолкнер]

Глобалната криза се влошува. Климатските промени, сиромаштијата и војната го распарчуваат нашиот свет. Ова не се засебни прашања; тие не се „поединечни прашања“. Тие се поврзани. Тие се дел од системот на спротивставени држави и корпорации. Двигателот на системот...

Уништувањето на природата – 1909 година [Антон Панекук]

Во научната литература има бројни поплаки околу сѐ поголемото уништување на шумите. Но не е само радоста што секој љубител на природата ја чувствува кон шумите она што треба да се земе предвид. Има и важни материјални интереси, всушност...

Левица: Преспанското Eзеро пред умирање додека власта е замрзната во корупција

Реакција на зелениот сектор при политичката партија Левица Преспанското Eзеро е пред умирање додека власта на СДС И ДУИ се замрзнати во корупција и тонат во матни бизнис зделки. Министерката за животна средина Каја Шукова е нем набљудувач, а градоначалникот на...

Климатски промени на дело – Европа се загрева со голема брзина

Европа се загреала двојно повеќе од глобалниот просек од 1980-тите. Во 2022 година, континентот бил приближно 2,3°C потопол од прединдустрискиот просек (1850-1900 година). Ова е според новиот извештај за состојбата на климата во Европа, изготвен од Светската метеоролошка организација (СМО)...

Трибина на Левица: Охрид – Град на светско природно и културно наследство или град на дивоградби

Во прилог го пренесуваме целосниот текст на настанот организиран од политичката партија Левица Почитувани, Ве покануваме на трибината „Охрид - Град на светско природно и културно наследство или град на дивоградби”, која ќе се одржи на 10 јуни (сабота), со почеток...

Како економскиот раст се сврте против животот [Вандана Шива]

Опсесијата со растот ја засени нашата грижа за одржливоста, правдата и човечкото достоинство. Но луѓето не се потрошливи – вредноста на животот лежи надвор од економскиот развој Бесконечниот раст е фантазија на економистите, бизнисмените и политичарите. На него се гледа...

Повеќе од половина од големите езера во светот пресушуваат

Повеќе од половина од големите езера и акумулации во светот губат вода и пресушуваат од раните 1990-ти, главно поради глобалното затоплување и климатските промени, предизвикувајќи загриженост за потребата од вода за земјоделство, хидроенергија и човечка потрошувачка, објавена е нова...

Левица: Најава за нов шумски масакр кај с. Ореше

Реакција на зелениот сектор при политичката партија Левица ЈП Македонски шуми започнува уште една голема масовна сеча во реонот на Азот, во непосредна близина на мијачките села Ореше и Папрадиште во Општина Чашка. Месната заедница и селаните од с. Ореше најавуваат...

Герила акција на Just Stop Oil за време на светското првенство во снукер

Групата Just Stop Oil објави соопштение на твитер откако двајца нивни активисти ја прекинаа играта на еден од натпреварите на светското првенство во снукер. Извонредните сцени се случија за време на судирот на Роберт Милкинс против Џо Пери во вечерната...

Да го зачуваме Лисиче: Лисиче наредна мета на урбаната мафија!

Соопштението на граѓанската организација „Да го зачуваме Лисиче“ го пренесуваме во целост: Лисиче наредна мета на урбаната мафија! На крајно подмолен нетранспарентен начин се обидува да се “протне“ овој Предлог ДУП ЈИ09 блок 09.01. катастрофален за Населба Лисиче ! Згради, затворање постоечки...

Последни