На 10 јули 1985 година, француската разузнавачка служба изврши терористички напад во Нов Зеланд, во кој беше убиен португалскиот фотограф Фернандо Переира. Целта на нападот беше еколошката организација Greenpeace и нивниот брод „Rainbow Warrior“, кој беше подготвен за протест против француските нуклеарни тестирања во атолот Моруроа. Агентите на ДГСЕ прикачија две мини на трупот на бродот, кои експлодираа.

Франција првично ја негираше одговорноста, но полицијата во Нов Зеланд уапси двајца нивни агенти и ги обвини за убиство. Тие на крајот беа осудени на затворски казни од седум и десет години за убиство од небрежност и „намерно оштетување“. Меѓутоа, по преговори на Обединетите нации, тие беа префрлени во француски колонијален затвор, а беа ослободени по само две години. По нивното враќање во Франција, терористите беа унапредени и одликувани.

По бомбардирањето, оштетениот брод беше преместен во заливот Матаури за да стане жив гребен за морскиот живот. Гринпис купи нов брод и исто така го нарече „Rainbow Warrior“, според пророштвото на народот Нехинав (Кри): „Кога светот е болен и умира, луѓето ќе се кренат како Воини на виножитото…“

Како резултат на овој напад, отпорот против нуклеарното оружје во Нов Зеланд стана многу поголем.