Куба

Човекот и социјализмот во Куба [Четврти дел]

Социјалистички реализам базиран на уметноста од минатиот век Тоа што тогаш се бараше беше упростувањето, кое секој го разбираше, поправо, функционерите го разбираа. Вистинското уметничко експериментирање беше уништено и проблемот на општата култура беше сведен на асимилирање на социјалистичката сегашност...

Човекот и социјализмот во Куба [Трет дел]

Долг и тежок пат Патот е долг и полн со тешкотии. Понекогаш, се застранува од курсот и потребно е повлекување; понекогаш, премногу брзото темпо нè одделува од масите, а понекогаш темпото е споро и го чувствуваме притисокот на оние кои нè...

Човекот и социјализмот во Куба [Втор дел]

Невидливите закони на капитализмот Законите на капитализмот, невидливи и слепи за повеќето луѓе, делуваат на поединецот без да биде свесен за тоа. Тој ја гледа широчината на таа граница што изгледа бесконечна. Капиталистичката пропаганда го претставува токму на таков начин...

Човекот и социјализмот во Куба [Прв дел]

Писмо на мајорот Ернесто Че Гевара до Карлос Кихано, уредник на неделниот магазин „Марча“ од Монтевидео. Ги завршувам овие белешки патувајќи низ Африка, воден од желбата да го одржам ветувањето, иако со мало задоцнување. Сакам да го направам тоа со...

Во недела СКОЈ организира хуманитарен концерт „Духот на Куба во Белград“

Организацијата СКОЈ (Сојуз на комунистичката младина на Југославија) ја информира јавноста дека во недела 13.08. во 2023 година со почеток во 18:30 часот во „Паркот на пријателството“ во Нов Белград, на платото пред споменикот „Вечниот оган“ ќе се...

Фидел Кастро – Говор на собирот против блокадата, заканите и клеветите од претседателот на САД, Џорџ В. Буш

Драги земјаци од Олгин, Гранма, Лас Тунас и од цела Куба. На 20 мај, денот на еден понижувачки спектакл за аудиториумот во Мајами, беше иронично да се слуша господинот Буш како енергично зборува за независноста и слободата – но не...

Кина планира нов објект за воена обука во Куба

Кина и Куба во моментов се ангажирани во преговори за формирање на заеднички воен објект за обука на островот, пренесува Анадолу. Ова предизвика загриженост во Вашингтон, поради можноста од потенцијалното распоредување на кинески трупи во регионот. Повикувајќи се на сегашни и...

Куба и Иран ги зацврстуваат односите поради агресивните политики на САД

Куба и Иран изразија во четвртокот подготвеност за зацврстување на меѓусебните врски за да се спротистават на „агресивната политика“ на САД, беше соопштено во текот на посетата на иранскиот претседател Ебрaхим Раиси кој на карипскиот остров каде на власт...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Изборите ќе „изедат“ 10,6 милиони евра

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната 84 – та седница ги усвои Регистарот на радиодифузери, печатени медиуми и електронски...
- Advertisement -spot_img