Че работи на плантажа за шеќер кога беше министер за индустрија за време на аграрните реформи по Кубанската револуција околу 1960 година

Големиот интернационалист, комунист и револуционер Ернесто „Че“ Гевара е роден на 14 јуни 1928 година. Годишнината од неговото раѓање ја славиме со некои негови цитати.

-Пред сè, трудете се секогаш да можете длабоко да ја почувствувате секоја неправда извршена врз која било личност во кој било дел од светот. Тоа е најубавата особина на револуционер.

-Крајната и најважна револуционерна аспирација: да се видат човечките суштества ослободени од нивното отуѓување.

-Животот на еден човек вреди милион пати повеќе од целиот имот на најбогатиот човек на земјата.

-Не ме интересира сувиот економски социјализам. Се бориме против мизеријата, но се бориме и против отуѓувањето.

-Патот е долг и полн со тешкотии. На моменти талкаме од патеката и мораме да се вратиме назад; во други моменти одиме пребрзо и се одвојуваме од масите; во прилики одиме премногу бавно и го чувствуваме жешкиот здив на оние што ни газат по петиците. Во нашата ревност како револуционери се обидуваме да одиме напред што е можно побрзо, отворајќи го патот, но знаејќи дека мора да ја извлечеме нашата храна од масата и дека таа може да напредува побрзо само ако ја инспирираме со нашиот пример.

-Не треба да дозволиме зборот „демократија“ да се користи апологетски за да се претстави диктатурата на класите експлоататори.

-Меѓународниот монетарен фонд е чувар на доларот во капиталистичкиот табор.

-Оние кои ги убиваат сопствените деца и секојдневно ги дискриминираат поради бојата на нивната кожа; оние кои ги пуштаат убијците на црнците да останат слободни, заштитувајќи ги и дополнително казнувајќи го црното население затоа што ги бараат своите легитимни права како слободни луѓе – како можат оние што го прават тоа да се сметаат себеси за чувари на слободата? Владата на Соединетите Американски Држави не е шампион на слободата, туку извршител на експлоатација и угнетување врз народите во светот и врз голем дел од сопственото население.

-Нема граници во оваа борба до смрт. Не можеме да бидеме рамнодушни кон она што се случува насекаде во светот, бидејќи победата на која било земја над империјализмот е наша победа, како што поразот на секоја земја е пораз за сите нас.

-Откако монополскиот капитал го завладеа светот, тој го држи поголем дел од човештвото во сиромаштија, делејќи го целиот профит на групата на најмоќните земји. Стандардот на живеење во тие земји се заснова на екстремната сиромаштија на нашите земји. Затоа, за да го подигнеме животниот стандард на неразвиените нации, мора да се бориме против империјализмот. И секогаш кога една земја се откинува од империјалистичкото дрво, тоа не е само делумна битка добиена против главниот непријател, туку придонесува и за вистинско слабеење на тој непријател и е уште еден чекор кон конечната победа.

-Империјализмот е поразен во многу парцијални битки. Но, таа останува значителна сила во светот и не можеме да го очекуваме нејзиниот конечен пораз освен со напор и жртви од сите нас.

Иконична фотографија на водачите и хероите на Кубанската револуција, Че Гевара и Камило Сиенфуегос