На сликата е прикажан масовен кубански собир на чело со претседателот Мигел Дијаз-Канел Бермудез во солидарност со Газа во Хавана, 2 март

Како одговор на тековната и алармантна ситуација на Блискиот Исток, Министерството за надворешни работи на Куба издаде соопштение во кое бара да се стави крај на неказнивоста на Израел и праведно и трајно решение на израелско-палестинскиот конфликт.

Соопштението:

Куба предупредува на опасностите од неказнивоста со која Израел, со соучесништво и поддршка на владата на Соединетите Американски Држави, дејствуваше против земјите на Блискиот Исток. Нелегалниот напад на конзулатот на Исламската Република Иран во Дамаск, со флагрантно кршење на меѓународното право и Виенската конвенција од 1961 година, го загрози меѓународниот мир и безбедност, што доведе до можна регионализација на конфликтот со непредвидливи последици за светскиот мир.

Неуспехот на Советот за безбедност на Обединетите нации да одговори одлучно на претходното бомбардирање на конзулатот беше катализатор за иранскиот одговор. Го потврдуваме нашиот повик за деескалација на насилството во регионот на Блискиот Исток, што нужно бара итен и траен прекин на огнот во Појасот Газа за да се стави крај на геноцидот што се врши денеска врз палестинскиот народ. Куба секогаш ќе биде на страната на мирот, правдата и почитувањето на меѓународното право.

Повторуваме дека нема да има мир и стабилност на Блискиот Исток додека не се постигне сеопфатно, праведно и трајно решение за израелско-палестинскиот конфликт, кое предвидува создавање на суверена и независна палестинска држава, во границите пред 1967 година. , со источен Ерусалим како главен град и дозволување на враќање на бегалците во нивните земји. Понатаму, приемот на државата Палестина како полноправна членка на Организацијата на Обединетите нации да биде гарантиран без понатамошно одлагање.

Изворно соопштението, на шпански, прочитајте го тука.