Литература

Троцкизмот и неговите помагачи [Јосип Броз Тито]

За троцкизмот полесно да ја врши својата разорна работа во разните организации на работничката класа и во останатите демократски партии и организации, тој тоа го прави во различни облици, но секогаш со една цел - да го расчисти патот...

Развитокот и значењето на една нова наша книжевност [Кочо Рацин]

Во долгиот, мачен процес на формирање на свеста на народот од Повардарјето, современата народна книжевност е значајна културна појава и културна придобивка. Пишувана на јазик на кој тој народ најинтимно си мисли, најдлабоко ги чувствува и изразува своите вековни...

Етничкото чистење и „моралниот инстинкт“ трет дел – Како да го објасниме ова лицемерие? – [Едвард Херман]

Втор дел: https://lenka.mk/left_literature/etnichkoto-chisteњe-i-moralniot-instinkt-vtor-del-izvondredniot-sluchaј-na-izrael-edvard-herman/ Сето ова се случи затоа што израелското раководство сакаше „лебенсраум“ за избраниот народ, домородните Палестинци застанаа на патот и мораа да бидат отстранети, при што Израелците можеа да го сторат тоа, со клучна американска воена и дипломатска...

Етничкото чистење и „моралниот инстинкт“ втор дел – извондредниот случај на Израел [Едвард Херман]

Прв дел: https://lenka.mk/left_literature/etnichkoto-chisteњe-i-moralniot-instinkt-edvard-herman/ Најинтересниот случај на закржлавен „морален инстинкт“ е оној што го вклучува Израел, каде државата со децении е ангажирана во систематска политика на лишување и етничко чистење на Палестинците на Западниот Брег и во Источен Ерусалим, не само...

Етничкото чистење и „моралниот инстинкт“ [Едвард Херман]

Едно од најпроблематичните клишеа на интелектуалците, медиумските уредници и експерти што ги бранат хуманитарните интервенции е дека човековите права станаа поважни за САД и другите сили на НАТО и дека тие имаат големо влијание врз нивната надворешна политика во...

Учесници во Шпанската граѓанска војна од Пиринска Македонија

Шпанска граѓанска војна (17 јули 1936 – 1 април 1939), позната и како Шпанска револуција — војна помеѓу шпанската републиканска влада и нејзините левичарски поддржувачи, од една страна, и бунтовниците, војската и фашистите, на чело со Франциско Франко од друга. Во тек на Шпанската граѓанска војна учествувале стотина комунисти од Македонија...

Мојсоска: Историјата на Африка се повторува

Пишува: Јована Мојсоска – член на Презедиумот на политичката партија Левица Деновиве она што се случува во Африка потсеќа на последното писмо на Патрис Лумумба (првиот демократски избран премиер на ДР Конго, убиен во 1961 година по воен удар поддржан...

Франција ја изгуби Африка

94 француски сенатори во отворено писмо го известуваат Макрон и јавноста дека француската стратегија во Африка крахирала и дека мора да се пронајде друг начин за поврзување на земјата со континентот. „Денес Нигер, вчера Мали, Централна Афричка Република, Буркина Фасо...

Капиталистичкиот развиток [Фридрих Енгелс]

Дијалектичкиот материјализам: https://lenka.mk/left_literature/diјalektichkiot-materiјalizam-fridrih-engels/ Материјалистичкото сфаќање на историјата тргнува од поставката дека производството, а покрај производството и размената на неговите производи, е основа на секој општествен поредок; дека во секое историски определено општество расподелбата на производите, а со неа и социјалното...

Дијалектичкиот материјализам [Фридрих Енгелс]

Утописки социјализам: https://lenka.mk/left_literature/utopiskiot-socziјalizam-fridrih-engels/ Bo меѓувремето, напоредно со француската филозофија на XVIII век и по неа, се разви поновата германска филозофија и го доживеа својот крај во Хегела. Нејзината најголема заслуга беше повторното прифаќање на дијалектиката како највисока форма на мислењето....

Последни