Литература

За авторитетот [Ф. Енгелс]

Некои социјалисти во последно време поведоа вистинска крстоносна војна против она што го нарекуваат принцип на авторитет. Доволно е само да им се каже дека овој или оној акт е авторитарен и тој веднаш ќе биде осуден. Тој површен начин на мислење...

Животната средина и капитализмот [Ф. Магдоф и Џ. Б. Фостер]

Капитализмот доведува до губење на врската со природата, останатите луѓе и заедницата. Егоцентричната и потрошувачка култура поттикната од системот (види подолу) значи дека луѓето ги губат блиските врски со природата – која претежно се гледа како извор на материјали...

Социјализам и анархизам [В.И. Ленин]

Извршниот комитет на Советот на работничките претставници вчера, 23 ноември, одлучи да ја одбие апликацијата на анархистите за претставништво во Извршниот комитет и во Советот на работничките претставници. Самиот Извршен комитет ги даде следниве причини за оваа одлука: „(1)...

Троцкизмот и неговите помагачи [Јосип Броз Тито]

За троцкизмот полесно да ја врши својата разорна работа во разните организации на работничката класа и во останатите демократски партии и организации, тој тоа го прави во различни облици, но секогаш со една цел - да го расчисти патот...

Развитокот и значењето на една нова наша книжевност [Кочо Рацин]

Во долгиот, мачен процес на формирање на свеста на народот од Повардарјето, современата народна книжевност е значајна културна појава и културна придобивка. Пишувана на јазик на кој тој народ најинтимно си мисли, најдлабоко ги чувствува и изразува своите вековни...

Етничкото чистење и „моралниот инстинкт“ трет дел – Како да го објасниме ова лицемерие? – [Едвард Херман]

Втор дел: https://lenka.mk/left_literature/etnichkoto-chisteњe-i-moralniot-instinkt-vtor-del-izvondredniot-sluchaј-na-izrael-edvard-herman/ Сето ова се случи затоа што израелското раководство сакаше „лебенсраум“ за избраниот народ, домородните Палестинци застанаа на патот и мораа да бидат отстранети, при што Израелците можеа да го сторат тоа, со клучна американска воена и дипломатска...

Етничкото чистење и „моралниот инстинкт“ втор дел – извондредниот случај на Израел [Едвард Херман]

Прв дел: https://lenka.mk/left_literature/etnichkoto-chisteњe-i-moralniot-instinkt-edvard-herman/ Најинтересниот случај на закржлавен „морален инстинкт“ е оној што го вклучува Израел, каде државата со децении е ангажирана во систематска политика на лишување и етничко чистење на Палестинците на Западниот Брег и во Источен Ерусалим, не само...

Етничкото чистење и „моралниот инстинкт“ [Едвард Херман]

Едно од најпроблематичните клишеа на интелектуалците, медиумските уредници и експерти што ги бранат хуманитарните интервенции е дека човековите права станаа поважни за САД и другите сили на НАТО и дека тие имаат големо влијание врз нивната надворешна политика во...

Учесници во Шпанската граѓанска војна од Пиринска Македонија

Шпанска граѓанска војна (17 јули 1936 – 1 април 1939), позната и како Шпанска револуција — војна помеѓу шпанската републиканска влада и нејзините левичарски поддржувачи, од една страна, и бунтовниците, војската и фашистите, на чело со Франциско Франко од друга. Во тек на Шпанската граѓанска војна учествувале стотина комунисти од Македонија...

Мојсоска: Историјата на Африка се повторува

Пишува: Јована Мојсоска – член на Презедиумот на политичката партија Левица Деновиве она што се случува во Африка потсеќа на последното писмо на Патрис Лумумба (првиот демократски избран премиер на ДР Конго, убиен во 1961 година по воен удар поддржан...

Последни