Екологија

Климатски промени на дело – Европа се загрева со голема брзина

Европа се загреала двојно повеќе од глобалниот просек од 1980-тите. Во 2022 година, континентот бил приближно 2,3°C потопол од прединдустрискиот просек (1850-1900 година). Ова е според новиот извештај за состојбата на климата во Европа, изготвен од Светската метеоролошка организација (СМО)...

Трибина на Левица: Охрид – Град на светско природно и културно наследство или град на дивоградби

Во прилог го пренесуваме целосниот текст на настанот организиран од политичката партија Левица Почитувани, Ве покануваме на трибината „Охрид - Град на светско природно и културно наследство или град на дивоградби”, која ќе се одржи на 10 јуни (сабота), со почеток...

Како економскиот раст се сврте против животот [Вандана Шива]

Опсесијата со растот ја засени нашата грижа за одржливоста, правдата и човечкото достоинство. Но луѓето не се потрошливи – вредноста на животот лежи надвор од економскиот развој Бесконечниот раст е фантазија на економистите, бизнисмените и политичарите. На него се гледа...

Повеќе од половина од големите езера во светот пресушуваат

Повеќе од половина од големите езера и акумулации во светот губат вода и пресушуваат од раните 1990-ти, главно поради глобалното затоплување и климатските промени, предизвикувајќи загриженост за потребата од вода за земјоделство, хидроенергија и човечка потрошувачка, објавена е нова...

Левица: Најава за нов шумски масакр кај с. Ореше

Реакција на зелениот сектор при политичката партија Левица ЈП Македонски шуми започнува уште една голема масовна сеча во реонот на Азот, во непосредна близина на мијачките села Ореше и Папрадиште во Општина Чашка. Месната заедница и селаните од с. Ореше најавуваат...

Герила акција на Just Stop Oil за време на светското првенство во снукер

Групата Just Stop Oil објави соопштение на твитер откако двајца нивни активисти ја прекинаа играта на еден од натпреварите на светското првенство во снукер. Извонредните сцени се случија за време на судирот на Роберт Милкинс против Џо Пери во вечерната...

Да го зачуваме Лисиче: Лисиче наредна мета на урбаната мафија!

Соопштението на граѓанската организација „Да го зачуваме Лисиче“ го пренесуваме во целост: Лисиче наредна мета на урбаната мафија! На крајно подмолен нетранспарентен начин се обидува да се “протне“ овој Предлог ДУП ЈИ09 блок 09.01. катастрофален за Населба Лисиче ! Згради, затворање постоечки...

Граѓаните на Лисиче обединети против бетонизацијата

Соопштението на организацијата „Да го зачуваме Лисиче“ го пренесуваме во целост: Ги повикуваме сите да застанат со нас против уништување на Лисиче! Ние жителите на Населба Лисиче сме соочени со градежната мафија која сака да ја БЕТОНИЗИРА нашата населба преку немилосрдниот...

Велес Капут – борба и победа [видео]

Еколошкиот документарен филм “Велес Капут” на велешаните Данчо Стефков, Владимир Тевчев и Александар – Сашко Кукулев , на експлицитен начин ја раскажува силната приказна на борбата на еден град за чист воздух и достоинствен живот. Системот познава брутални начини за да...

Одговорност за немилиот настан во училиштето Јовче Тесличков мора да има

Соопштение на Левица – ЛО Велес Случајот кој во вчерашниот ден излезе во јавноста, а се однесува на малтретирање на професор во средното училиште ОСУ „Јовче Тесличков“ Велес, од страна на ученик е слика која не смее да се...

Последни