НОБ

Разглас до народот на Југославија од верските лица – учесници во НОБ

Православните свештеници - верски претставници на Народноослободителната војска и партизанските одреди на Југославија и свештениците од ослободената територија им ги честитаат Божиќните празници на сите Срби, Македонци, Црногорци, како и на другите православни ширум Југославија и радосно ги поздравуваат: „Како...

Првиот конгрес на Народноослободителниот младински сојуз на Македонија

На 22 декември 1943 година, во селото Фуштани во егејскиот дел на Македонија, денес Република Грција, се одржал првиот и основачкиот конгрес на Народноослободителниот сојуз на младината на Македонија (НОМСМ). На конгресот учествувале 280 делегати од целата територија на...

Биографија на Естреја Овадија – Мара

Естреја Овадија - Мара е родена во Битола на 25 декември 1923 година. Родена е во еврејско работничко семејство од родители, татко Арон и мајка Сара Ергас. Семејството Овадија имало пет деца, три сина и две ќерки. Таткото Арон...

Биографија на македонскиот претседател на СФРЈ Лазар Мојсов

Лазар Мојсов е роден на 19 декември 1920 година во Неготино. Докторирал на Правниот факултет на Универзитетот во Белград. Учествувал во Втората светска војна како партизан и продолжил да се издига како функционер во КПЈ по 1945. Бил главен...

Масакрот кај Прилепец

На пат за Чебрен, Прилепско, каде што од првата чета на прилепскиот партизански одред и од делови на битолскиот и кавадаречкиот партизански одред, требало да се формира поголема партизанска единица, еден дел од прилепските партизани се собрале кај манастирот...

Биографија на македонскиот великан Ацо Шопов

Роден е на 20 декември 1923 година во Штип. Основно и средно образование завршил во родниот град, а филозофски факултет – отсек чиста филозофија – во Скопје. Учесник е во Народноослободителната борба (НОБ) и носител на Партизанска споменица 1941. Носител...

Операциите за ослободување на Западна Македонија [Михајло Апостолски]

Во Западна Македонија главни непријателски сили беа балистичките формации, организирани во воени формации уште од 1943 година од страна на италијанските фашистички власти и германските команданти. Балистичките формации беа организирани наполно на војничка база. Старешинскиот кадар во поголем дел минал...

Планот на битката за Скопје [Михајло Апостолски]

За ослободувањето на Скопје, кое беше солидно организирано и брането со сили од околу една дивизија, можеа да се заангажираат само 42. НО и 50. НО дивизија, и XVI бригада од Кумановската дивизија. 41. НО дивизија доби задача држејќи...

Борбите за ослободување на Скопје [Михајло Апостолски]

Ноќта меѓу 11 12 ноември единиците од 42 НО дивизија продолжија да настапуваат и се пробиваа во градот. Утрото рано на 12 ноември отпочна борбата во јужниот дел на градот Скопје. Борбата се водеше низ улиците на градот; нашите...

Отворено писмо до Крсто Коњушки [Бојан Зафировски]

Отворено писмодо слугата на бугарските фашистички окупатори,врховистичкиот војводаКрсто Коњушки Народен предавнику,Тешка е и мачна положбата на македонскиот народ, безработица, беда и умирањето за парче леб предвреме тера во гроб илјадници луѓе. За сето ова е виновна Хитлеровата банда и нејзините...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Изборите ќе „изедат“ 10,6 милиони евра

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната 84 – та седница ги усвои Регистарот на радиодифузери, печатени медиуми и електронски...
- Advertisement -spot_img