капитализам

Имотот на најбогатите 1% во САД достигна 440.6 милијарди долари

Вкупното богатство на еден процент најбогати луѓе, кои ФЕД ги дефинираше како оние со богатство над 11 милиони долари, се зголеми за два билиони долари во четвртиот квартал, а целата добивка дојде од нивните акции, пренесува Си-Ен-Би-Си. Вредноста на корпоративните...

Што е тоа капитализам? [Дел 2]

“НО НАТПРЕВАРОТ ЈА ЗГОЛЕМУВА ПРОДУКТИВНОСТА!?“ Да, и тоа е проблем. Натпреварувачката економија на слободен пазар не само што ја поттикнува продуктивноста по секоја цена туку и наметнува тие кои во трката не се непрекинато на чело ќе назадуваат и пропаднат....

Што е капитализам? [Дел 1]

Капитализмот е исто што и демократија, спрема тоа противници на капитализмот се и противници на демократијата. Капитализмот и демократијата се всушност две различни работи. Демократијата ја подржува идеата дека луѓето треба да имаат контрола над нивната култура на живеење...

Дури и новогодишните празници им се одземаат на работниците

Пишува: Александар Симонов, борец за социјална правда и член на ЦК на политичката партија Левица Работниците во маркетите се една од најексплоатираните работнички класи за кои не се знаело ни што е делник , нит што е празник, ни што...

Газдите збогатени за 490 милијарди долари додека отпуштени се десетици илијади работници

2023 година стана очигледно дека ниту една индустрија или сектор не е поштеден од налетот на отпуштања. Она што првично започна како одговор на пандемијата еволуираше во вознемирувачки тренд во текот на 2022 година, каде што компаниите немилосрдно ја...

Капитализмот не е исто со „пазарен систем“

Со оглед на тоа што Демократските социјалисти на Америка сега бројат 48.000 како свои членови, а социјалистичките кандидати како Александрија Окасио-Кортез притискаат за бесплатни универзитети и Здравствена заштита за сите, Американците повторно дискутираат за капитализмот наспроти социјализмот. За среќа,...

Странските инвеститори и странските работници создаваат нова генерација на домашни стечајци

Пишува Александар Симонов – Координатор на Левица Сектор за надворешна политика, долгогодишен активист во областа на работничките права, во колумна за „Фокус“, откако Организацијата на работодавачи и актуелната власт најавија зголемување на квотите за странски работници. Ако мислевте дека капитализмот го заврши...

Корозивно капиталистичко виножито

(Колумна од 2013 година) Во нашата ни мала, но за жал, само географски и природно прекрасна земја, политиката и политичките односи се во експанзија, се разбира и формално правно, уште од осамостојувањето и воведувањето на партискиот „бипартизам“ како прагматична субверзија...

Кој е излезот од капитализмот? [Пол Кокшот]

Кој е излезот од капитализмот? Кои би биле основните карактеристики на социјалистичката економија, кои би биле навистина остварливи? Социјалистите од 19-ти век како Маркс, сметале дека елиминацијата на монетарната економија е апсолутно суштинска. Целата книга Капитал на Маркс може да се...

14 темелни точки на фашизмот

Политичкиот теоретичар Lawrence Britt, анализирајќи ги фашистичките режими на Хитлер, Мусолини и Франко издвоил 14 темелни точки на фашизмот. Но се поставува критичко прашање дали фашистички режими се само тие и дали истите се појавиле одеднаж од нигде никаде, или пак...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Интервју со Петар Здравевски, новиот раководител на Црвена Младина

Ленка: Петар, честитки што станавте нов раководител на Црвена Младина. Можете ли дани кажете како дојдовте до оваа позиција? Петар...
- Advertisement -spot_img