Странските поддржувачи на Киев се обидуваат да ја обвинат за сите „непопуларни одлуки“ актуелната влада на земјата, рече рускиот претседател.

Единствената легитимна власт во Украина сега е парламентот, тврди рускиот претседател Владимир Путин откако истече официјалниот мандат на Владимир Зеленски како шеф на државата.

Говорејќи на прес-конференција по дводневната официјална посета на Узбекистан, Путин предложи да се направи длабока правна анализа на статусот на Зеленски и истакна дека не постои член во уставот на Украина што кажува нешто за проширување на овластувањата на претседателот.

Зеленски тврди дека неговиот мандат како лидер на Украина е продолжен поради фактот што земјата моментално е под воена состојба и дека не може да се одржат претседателски избори за време на војна.

Путин истакна дека украинскиот устав не споменува никакво суспендирање на претседателските избори и само експлицитно забранува одржување парламентарни избори, што значи дека само мандатот на Врховната Рада, националниот законодавен дом, може да се продолжи во такви околности.

Путин призна дека законот за мобилизација на Украина конкретно наведува дека не смеат да се одржат претседателски избори за време на војна, но нагласи дека во овој закон ништо не е кажано за продолжување на мандатот на претседателот.

Цитирајќи го членот 111 од украинскиот Устав, Путин тврдеше дека врховната претседателска моќ треба да се пренесе на претседателот на парламентот и дека единствената легитимна власт во земјата сега му припаѓа на нејзиниот законодавен дом.

Рускиот претседател продолжи да сугерира дека причината зошто украинските „странски господари“ го задржуваат Зеленски на власт е тој и неговата влада да ја сносат целосната вина за сите „непопуларни одлуки“ кои се донесени и допрва треба да се донесат. како што е намалувањето на возраста за подобност на воената регрутација на 18 години.

Некое време подоцна, сегашните „претставници на извршната власт“ едноставно ќе бидат исфрлени и заменети со нова влада која нема да сноси одговорност за таквите одлуки, предложи Путин, истакнувајќи дека „ако ова е идејата, тогаш логиката е јасна.”

Претходно, Путин повтори дека Русија останува отворена да се вклучи во „здраворазумни“ разговори со Украина за ставање крај на тековните непријателства, но се прашуваше со кого Москва ќе мора да преговара, имајќи предвид дека легитимитетот на Зеленски е истечен.

Рускиот претседател ги отфрли сите можни обиди на Западот да му даде кредибилитет на статусот на Зеленски за време на претстојниот „мировен самит“ во Швајцарија како „бесмислен“ и нагласи дека сега е на правниот систем, парламентот и уставниот суд на Украина да одлучат кој е легитимен лидер на државата.