Во својата декларација, Мексико истакна аспекти како што се „намерно попречување на пристапот до хуманитарна помош“ и „уништување на културното наследство“.

Мексико поднесе „декларација за интервенција“ до Меѓународниот суд на правдата во случајот за геноцид на Јужна Африка против Израел, соопшти во вторникот највисокиот суд на ОН.

Во декларацијата, Мексико наведе дека „се обидува да интервенира, со цел да го даде своето мислење за потенцијалната конструкција на содржината на одредбите од конвенцијата релевантни за овој случај“.

Северноамериканската земја е последната земја што и се придружи на Јужна Африка во нејзиниот случај против Израел, по Турција, Колумбија и Египет.

Мексико во својата апликација ги наведе „намерното попречување на пристапот до хуманитарна помош“ и „уништувањето на културното наследство“ како елементи што треба да се земат предвид во случајот.

Мексико е потписник на Конвенцијата за геноцид и има право да интервенира во случаите во кои се разговара за толкувањето на договорот.

Земјата рече дека геноцид може да се изврши за време на вооружен конфликт и рече дека „сржта на злосторството геноцид лежи во намерата на сторителот да ја уништи целната група“.

Апликацијата на Мексико доаѓа откако Израел го засили нападот во Појасот Газа, каде од 7 октомври досега беа убиени 36.171 Палестинци.

Најјужниот град на енклавата, Рафах беше предмет на неколку масакри на Палестинци во последните денови.

Во декември минатата година, Јужна Африка поднесе случај за геноцид против Израел пред највисокиот суд на ОН. Во јануари МСП пресуди дека тврдењата дека Израел врши геноцид врз Палестинците се „веродостојни“.

Исто така во вторникот, избија судири меѓу полицијата и демонстрантите пред израелската амбасада во Мексико, во знак на протест против воената офанзива на земјата во Рафах, соопштија новинарите на АФП.

Некои демонстранти ги покриваа лицата и фрлаа камења врз полицајците за борба против нереди кои им го попречија патот до дипломатскиот комплекс во градската населба Ломас де Чапултепек.

Околу 200 луѓе се приклучија на демонстрациите „Итна акција за Рафах“, од кои околу 30 почнаа да ги уриваат бариерите што ги спречуваа да стигнат до израелската мисија.

Полицајците употребија солзавец и ги фрлија назад камењата што ги фрлаа демонстрантите.

Демонстрациите беа свикани како одговор на израелскиот напад кој запали пекол во кампот за раселување пред Рафах, при што според палестинските власти загинаа 45 лица.