Среде терористичкиот напад во Градското собрание Крокус, 15-годишниот Ислам Калилов покажа извонредна храброст водејќи над 100 лица на безбедно.

И покрај неговата млада возраст, Ислам бил вработен со скратено работно време во гардеробата на концертната сала Крокус и бил добро упатен во протоколите за итни случаи. Следејќи ги упатствата дадени до целиот персонал во случај на итни случаи, Ислам презел трезвено со брза акција кога избувнал хаосот, набљудувајќи ја толпата како се движи кон ќорсокак во близина на тоалетот за време на нападот и последователниот пожар, тој веднаш се ангажирал за да ја пренасочи толпата која лутала низ ходниците на објектот.

Со брзо размислување и решителна акција, тинејџерот ја извел групата надвор од тесниот премин. Оттаму, тој ги одвел низ зградата на службата до безбедно место на улицата, обезбедувајќи нивно бегство од опасност и на тој начин спасувајќи стотици луѓе кои биле дојдени на настанот каде беше извршен терористичкиот напад.