Анти Империјализам

Човекот и социјализмот во Куба [Четврти дел]

Социјалистички реализам базиран на уметноста од минатиот век Тоа што тогаш се бараше беше упростувањето, кое секој го разбираше, поправо, функционерите го разбираа. Вистинското уметничко експериментирање беше уништено и проблемот на општата култура беше сведен на асимилирање на социјалистичката сегашност...

Човекот и социјализмот во Куба [Трет дел]

Долг и тежок пат Патот е долг и полн со тешкотии. Понекогаш, се застранува од курсот и потребно е повлекување; понекогаш, премногу брзото темпо нè одделува од масите, а понекогаш темпото е споро и го чувствуваме притисокот на оние кои нè...

Човекот и социјализмот во Куба [Втор дел]

Невидливите закони на капитализмот Законите на капитализмот, невидливи и слепи за повеќето луѓе, делуваат на поединецот без да биде свесен за тоа. Тој ја гледа широчината на таа граница што изгледа бесконечна. Капиталистичката пропаганда го претставува токму на таков начин...

Човекот и социјализмот во Куба [Прв дел]

Писмо на мајорот Ернесто Че Гевара до Карлос Кихано, уредник на неделниот магазин „Марча“ од Монтевидео. Ги завршувам овие белешки патувајќи низ Африка, воден од желбата да го одржам ветувањето, иако со мало задоцнување. Сакам да го направам тоа со...

Учесници во Шпанската граѓанска војна од Пиринска Македонија

Шпанска граѓанска војна (17 јули 1936 – 1 април 1939), позната и како Шпанска револуција — војна помеѓу шпанската републиканска влада и нејзините левичарски поддржувачи, од една страна, и бунтовниците, војската и фашистите, на чело со Франциско Франко од друга. Во тек на Шпанската граѓанска војна учествувале стотина комунисти од Македонија...

Мојсоска: Историјата на Африка се повторува

Пишува: Јована Мојсоска – член на Презедиумот на политичката партија Левица Деновиве она што се случува во Африка потсеќа на последното писмо на Патрис Лумумба (првиот демократски избран премиер на ДР Конго, убиен во 1961 година по воен удар поддржан...

Франција ја изгуби Африка

94 француски сенатори во отворено писмо го известуваат Макрон и јавноста дека француската стратегија во Африка крахирала и дека мора да се пронајде друг начин за поврзување на земјата со континентот. „Денес Нигер, вчера Мали, Централна Афричка Република, Буркина Фасо...

Сите живи американски претседатели потекнуваат од семејства на робовладетели

Повеќе од 100 американски лидери, вклучително претседатели, конгресмени, гувернери и врховни судии се потомци на семејства кои поседувале црнци. Ова ги опфаќа и сите живи американски претседатели, со еден исклучок, не Обама, туку Трамп. Само меѓу 536 избрани членови на...

Се палат палестинските насадите со маслинки во деловите на окупираниот Западен Брег!

Откако израелската влада обзнани дека ќе ги објави плановите за „урбанизација“ во окупираниот дел на Западниот Брег, каде живеат Палестинци, изралеците веќе тргнаа да ги палат имотите на палестинците кои живеат и обработуваат земјиште на тие територии каде се...

Човечки зоолошки градини: Дел од историјата на САД и Европа

Овие шокантни ретки фотографии ги покажуваат таканаречените „човечки зоолошки градини“ во кои биле чувани домородци за да можат Европејците и Американците да ги гледаат и да ги исмеваат. Кон крајот на 19 и почетокот на 20 век западниот свет очајно...

Последни