Анти Империјализам

Мојсоска: Историјата на Африка се повторува

Пишува: Јована Мојсоска – член на Презедиумот на политичката партија Левица Деновиве она што се случува во Африка потсеќа на последното писмо на Патрис Лумумба (првиот демократски избран премиер на ДР Конго, убиен во 1961 година по воен удар поддржан...

Франција ја изгуби Африка

94 француски сенатори во отворено писмо го известуваат Макрон и јавноста дека француската стратегија во Африка крахирала и дека мора да се пронајде друг начин за поврзување на земјата со континентот. „Денес Нигер, вчера Мали, Централна Афричка Република, Буркина Фасо...

Сите живи американски претседатели потекнуваат од семејства на робовладетели

Повеќе од 100 американски лидери, вклучително претседатели, конгресмени, гувернери и врховни судии се потомци на семејства кои поседувале црнци. Ова ги опфаќа и сите живи американски претседатели, со еден исклучок, не Обама, туку Трамп. Само меѓу 536 избрани членови на...

Се палат палестинските насадите со маслинки во деловите на окупираниот Западен Брег!

Откако израелската влада обзнани дека ќе ги објави плановите за „урбанизација“ во окупираниот дел на Западниот Брег, каде живеат Палестинци, изралеците веќе тргнаа да ги палат имотите на палестинците кои живеат и обработуваат земјиште на тие територии каде се...

Човечки зоолошки градини: Дел од историјата на САД и Европа

Овие шокантни ретки фотографии ги покажуваат таканаречените „човечки зоолошки градини“ во кои биле чувани домородци за да можат Европејците и Американците да ги гледаат и да ги исмеваат. Кон крајот на 19 и почетокот на 20 век западниот свет очајно...

Манифест: Кон една слободна и револуционерна уметност

Несомнено е дека се чувствува кризата во политичкиот простор на нашава република и пошироко. Но, тоа не е само политичка криза, туку повеќе е рефлексија на економската оскудност во оваа фаза на капитализмот на глобално ниво. Политичката криза пак...

Ленин: лице во лице со војната и револуцијата (3)

Првата светска војна изврши огромен притисок на царска Русија. Војната течеше лошо, недостатоците на храна беа се` полоши и полоши, а системот западна во длабока криза. Милиони селани се регрутирани во војска – каде изненадно беа изложени на идеите на...

ЛЕНИН: Раѓањето на масовна партија во текот на револуцијата од 1905 година (2)

Во првите години на XX век Ленин се залага за демократска и централизирана револуционерна партија, составена од посветени активистки и активисти, способни да го внесат духот на социјалистичката политика во работничките борби. Тука Лениновите болшевици се оделија од меншевиците,...

Кој ги уби овие луѓе!?

Во очи на 11 Октомври, кога кај нас се слави победата над странскиот окупатор и фашизмот, во Турција се случи трагедија, бомбашки напад кој укажува на државен фашизам. Имено, на 10ти Октомври, работници, невработени, обесправени работници, административци, селани, архитекти,...

Македонија – безизлез на либералната демократија

Случувањата во Македонија во последните 7 години покажаа дека преговорите на политичките елити немаат капацитет да исплодат вистински одржливи решенија за системските проблеми кои генерираат простор за криминална и авторитарна пракса. По бранот на протести во мај 2015 годинасе случија...

Последни