Анти Империјализам

Односот на Југословените кон Црвената Армија [Дел 2]

ДЕЛ 2 Регионите на источна Србија, кои се окупирани од армијата на 57-та армија, се одликуваат со релативно слабиот развој на партизанското движење. Тоа се објаснува со оддалеченоста на овие региони од главните центри на партизанското движење и постојаното присуство...

Односот на Југословените кон Црвената Армија [Дел 1]

ДЕЛ 1 НКО СССР (Народен комесаријат на одбрана на СССР), 9 октомври 1944, бр. 0660. Член на воениот совет 3. Генерал-полковник Жолтов. По ваша наредба ве известувам за односот на југословенското население кон Црвената Армија и однесувањето на војниците на ослободените...

Империјализмот, ционизмот и Палестина [Морис Бјутен]

Во современата историја, судбината на палестинскиот народ претставува вистински анахронизам во време кога речиси сите народи ја постигнаа својата независност. За да се разбере оваа ситуација, неопходно е познавање на одреден број основни гео-историско-политички податоци, својствени за регионот на Блискиот...

Како 14-годишник стана најмладиот херој на СССР

Кога летото 1941 година Германците го зазедоа селото Хмељовка во Западна Украина, пионерот Валентин (Ваља) Котик немаше ни дванаесет години. Момчето веднаш се приклучи на движењето на отпорот. Ваља собираше оружје и муниција што останале на подрачјата на борбените дејствија...

Мухамед Али и Црните Пантери

Мухамед Али, можеби и највлијателниот спортист на сите времиња. Човекот кој беше спремен да ја жртвува својата кариера, а никогаш да не отстапи своите идеали. Али секогаш се противеше на американскиот империјализам и неговите војни за профит. За него...

Кога Кинезите протестираа против бомбардирањето на Југославија

Во 1999 година, за време на американското бомбардирање на Југославија, американските бомби не ја поштедија и кинеската амбасада во Белград. Кинеската амбасада беше погодена од американски проектил, којшто покрај материјалната штета, усмрти 4 луѓе, а преку 20 беа повредени. Тоа...

Почетоците на американската синофoбија

Ако некогаш најголемата закана на глобалната доминација на САД беше СССР, денес тоа е Кина. Со нејзиното издигнување како светска сила, правопропорционално почна најзиното демонизирање во американските медиуми и како последица се разви голема синофобија кај американското население. Но, почетоците...

Колонијалните злосторства на Белгија

Леополд II (1835-1909) сакаше неговата земја (Белгија) да се приклучи на лигата на европските империи, но белгиската држава одби да го финансира својот дел во скапата борба на западна Европа за Африка. Така, тие му ја препуштија задачата на...

Колонијалните злосторства на Германската империја

Германската империја беше официјално основана во 1871 година, а набргу потоа разви интерес за стекнување прекуокеански колонии. Мотивацијата за колонијална експанзија вклучуваше економски интереси, желба за стратешки поморски бази и потрага по престиж за да се совпадне со другите...

Колонијалните злосторства на Холандија

За време на колонијалниот период, Холандија, како и другите европски сили, беше вклучена во различни колонии, вклучувајќи ја и Индонезија. Еден значаен период во историјата на Индонезија е Холандско-индонезиската војна за независност (1945-1949). Овој конфликт настана додека Индонезија се...

Последни