Колумни

Разоткривање на митовите околу продажбата на „Чебрен“

Анализа на професорот од Техничкиот факултет во Битола, Дејан Трајковски Мит бр. 1: „Сега имаме реална можност за доделување концесија на Црна Река и за целосно трансформирање на нашиот енергетски систем. Тоа ќе биде огромен исчекор во заложбата Македонија да стане...

Огненоски: Се спремаат 30 згради на просторот на поранешната фабрика Треска

Фејзбук статус на Владимир Огненоски, советник на Левица во општина Центар Во време кога во центарот на Скопје имаме пренаселеност,во време кога 70% од новоизградените станови во Скопје не се продадени,во време кога граѓаните на Скопје дишат најзагаден воздух во...

Кацаров: Македонија се сака со БОРБАТА за неа

Фејзбук статус на Тодор Кацаров, борец за социјална правда Македонија се сака со борење против неправдата, Македонија се сака со рушење на корумпирана власт, Македонија се сака со идење на протести, Македонија се сака со казнување на злосторниците, едноставно Македонија...

Мојсоска: Ниту една окупација не е возможна без помошта на локалните колаборатори!

Пишува: Јована Мојсоска, Генерален Секретар на политичката партија Левица Ниту една окупација не е возможна без помошта на локалните КОЛАБОРАТОРИ, чии злосторства врз сопствениот народ впрочем биле и најбрутални. ,,Михајловистичките контрачети на ВМРО во Вардарска Македонија биле паравоени единици креирани со...

Симонов: „Македонија на Македонците – Земјата на земјоделците“ – партизанска парола по релевантна од било кога

Пишува: Александар Симонов, Кооринаторот на Сектор за надворешна политика на политичката партија Левица и советник во општина Свети Николе „Македонија на Македонците - Земјата на земјоделците“ е една од паролите кои ги предводеа македонските партизани кои на 11-ти октомври ја...

Најголемиот концетрационен логор во светот

Пишува: Ивана Котлар Појасот Газа грубо може да се спореди со Варшавското гето или Терезиенштад, денес Терезин во Чешка. Речиси два милиони луѓе набиени на 365 km², живеат под воена и економска блокада од страна на Израелците. Целата област е...

11 Големи проблеми со продажбата на „Чебрен“

Анализа на професорот од Техничкиот факултет во Битола, Дејан Трајковски Вчера имав интересен разговор со наш истакнат професор по хидроенергетика во пензија, со кого дискутиравме околу ситуацијата со „Чебрен“ и општо околу енергетската (неб)иднина на Македонија. Професорот не се плаши...

Аврамовска: ДПМНЕ води партиска кампања додека ги поскапува комуналиите

Фејзбук статус на: Виолета Аврамовска советник во општина Охрид од редовите на политичката партија Левица Додека денеска ДПМНЕ од Охрид ја започна кампањата ,, Важно е ! Од тебе зависат промените", на дневен ред на 33 Седница на Советот на...

Како грците ќе печалат на нашата вода (или нашата глупост)

Анализа на професорот од Техничкиот факултет во Битола, Дејан Трајковски Во претходните постови, https://shorturl.at/aNRZ3 и https://shorturl.at/adfjF , ја анализиравме важноста на пумпно-акумулационата хидроелектрана (ПАХЕ) „Чебрен“ за акумулирањето на енергијата од фотонапонските (ФН) електрани, направивме приближна проценка на цената на складирањето...

Личната наспроти приватната сопственост во новото социјалистичко општество

Пишува: Никола Петров, член на Централниот Комитет при политичката партија Левица Спрема научниот социјализам во приватната сопственост не влегуваат облеката, велосипедот, автомобилот кој го возиме, куќата во која што живееме и така натаму. Тие работи се нарекуваат лична сопственост и во...

Последни