Колумни

Охридско (недо)разбирање

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Прославата на дваесетгодишнината на Охридскиот рамковен договор (ОРД) е само (скап) политички циркус или театар на апсурдот, кој треба/ше да се игнорира. Самиот настан е колку трагикомиќен, толку и...

Мојата црвена линија

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Признавам, насловот е од една колумна објавена пред неколку години, но содржината е нова. Или не е? А зошто тогаш се навраќам на ова прашање, кога сум уморна а...

Демократијата како безбедносна закана

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Да се каже дека Македонија е бизарна земја не е ни оригинално, ни интересно. Отрпнавме на сопствената ни ‘уникатност’ : името. границата, виртуелната оаза на мирот. чудниот конфликтот кој...

Ода на национализмот

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Во ред! Од Брисел не се слуша Одата на радоста, туку одата на национализмот, но знаете што? Преку глава ми е од самосожалување, а уште повеќе од национален мазохизам....

Вашата Унија

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Цела нација е „изненадена и навредена“ од неколку (не)дипломатски настапи и „апла“ извештај на Европскиот парламент. Целите накострешени чека(в)ме што ќе ни порачаат Баросо и Филе од Охрид. Вистинска...

Не бистри политика!

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Пишувам среде атмосфера на неизвесност, не само околу резултатите, туку и текот на изборите, вклучително и дали исходот ќе биде прифатен од поразениот. Со денови се плетат сценарија, интелектуалци...

Безалтернативност

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Владината и медиумската пропаганда се интензивираат во пресрет Велигден. Македонија (ќе) треба (доброволно?) да прифати да биде распната на крст за да воскресне како Исус, па со гланц ново...

Етнички, национални или европски интелектуалци?

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Македонија е сè уште налик на Трнорушка која чека да биде разбудена во предвечерјето на некој (за неа) „историски“ настан. И сега во 5 до 12 часот (во очекување...

Етнонационализмот на политичката сцена во Македонија

Пишува: Кристијан Димков, координатор на сектор Политички систем при политичката партија Левица Изминатите изборни циклуси во Македонија покажале дека етнонационалистичката и етнотрибалистичката реторика која е постојан лајтмотив во политичкиот дискурс го достигнува својот зенит за време на „изборната сезона“, каде...

ЕУ без перспективи

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, проф. д-р Билјана Ванковска Не, не е грешка. Доста веќе зборуваме за перспективите на (Северна) Македонија во ЕУ, бидејќи тоа е можеби најневажното прашање во моментов. Обратното е она што е круцијално, бидејќи...

Последни