Колумни

Кога на вистината ќе ѝ се затвори устата

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Во времето кога на една национална телевизија новинарот го „бришеше подот“ со еден истрошен политичар (кој дури и сакаше да биде претседател на државата), па мнозина беа егзалтирани од...

Тажни родендени

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Колумнава осамнува на мојот роденден, но не грижете се... Нема да мудрувам за минливоста на животот или за тоа како секоја возраст има свои убавини. Нема ни да ламентирам...

На страната на послабите

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Сигурно безброј пати сте се нашле во ситуација несвесно да навивате за послабиот на некој спортски натпревар, особено ако тој се бори со срце и без комплекси од „големите“....

Во НАТО – по секоја цена?

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Немав намера повторно да се занимавам со „прашањето на името“, но морам макар и сосема кратко поради реакциите на мојот став...

Кога на вистината ќе ѝ се затвори устата

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Во времето кога на една национална телевизија новинарот го „бришеше подот“ со еден истрошен политичар (кој дури и сакаше да...

Жените и/во политиката

Фејзбук статус на претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Уште вистински не сме ни почнале, а веќе почнаа недолични коментари за жените кандидатки за претседателските избори - само затоа што се жени или припаднички на одредени...

Кога Македонија победува

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Толку сме потонале во самосожалување и апатија што не знаеме веќе и да се радуваме без задршка....

До победата и по неа

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Колумнава ја пишувам во пресрет на малото финале на Европскиот кошаркарски шампионат. Веќе се сложивме: Македонија е...

Заминување

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Ми забележуваат дека како што минува времето така колумните ми станувале сѐ помрачни и потешки, не поради тоа што јас така ги прикажувам нештата, туку затоа што сум давала...

Социолошки осврт на Манифестот на Комунистичката Партија

Пишува: Кристијан Димков Комунистичкото манифесто (или Манифесто на Комунистичката Партија) е памфлет напишан во 1848 година од страна на Карл Маркс и Фридрих Енгелс. Манифестото презентира еден аналитички пристап кон класната борба и конфликтите кои ги носи капитализмот и капиталистичкиот...

Последни