Колумни

Слабостите на елитното образование-Вилијам Дерезиевич

Додека предавав на Јејл, бев зачуден колку сите таму си личат еден на друг!? Речиси и да немаше хипици и рокери. Бубалиците не изгледаат толку „бубално“. Сите се тркаат за некаква ограничена елеганција. Слични како јајце на јајце. Најелитните...

Во името на работниците – Ивана Атанасовска

Правилата на глобалната економија треба да бидат насочени кон подобрување на правата, благосостојбаta, безбедноста и можности за луѓето, семејствата и заедниците низ целиот свет. – Светската комисија за социјална димензија на глобализацијата, 2004 Во оваа колумна нема да користам филозофија за...

Како станав левичар – Димитар Апасиев

Проклет да бидам, се сеќавам како вчера да беше, а еве скоро деценија помина. Тоа беше еден ден, што траеше цела година. Доцна есен. Тажно време. Сивило. Транзицијата нѐ покоси. Моите останаа на улица. Двајца студенти, четворица невработени. Станувам сабајлето....

Лев феминизам

ЛЕВ ФЕМИНИЗАМ1 Работничкиот интернационален крик беше „работниците немаат таковина“, односно помеѓу поединецот и човештвото не стојат националните граници туку капиталот. Ова секојдневно се потврдува, особнено, во денешнава ера на глобализирање на капитализмот. Па доследноста до марксистичкиот метод, тоест, историско_материјалистичкиот поглед на...

(Видео) Сеќавање на Др. Елена Етингер Каваева за Ленин

Како млада студентка по медицина во Берн, Швајцарија, во куќата на мојот брат Др. Адам Етингер, прв пат го видов Ленин. Брат ми се запознал со него во Женева и тие станале блиски пријатели и соработници. Ленин и Плеханов...

Каде започнува револуцијата-очајно потребна?

Некогаш, кога жолтите луѓе биле од друга планета, светот бил поделен на бели и црни луѓе. Белите биле поделени на класи, а сите тие биле поделени на мажи и жени. И тогаш, при крајот на 19 век, белите жени...

Судии – вие јастреби преправени со тоги!

Пишува: Димитар Апасиев Нивната судиска црвена руба, нивните наметала и тоги со хермелинско крзно, со кои се дотерани како некои мачори; палатите во коишто судат, китките лилии и сиот тој величествен болскот ним им е толку нужен… Без овој циркус...

Перспективи и дилеми на новата левица

Пишува: Хактан Исмаил - ДСП Ленка Уште во втората половина на минатиот век кога на идејно ниво прашањата околу животот во заедница се поставија во една рамка и критериуми кои беа определени како „научни“, политиката придоби некој современ облик на...

Планетата Земја – жртвеното јагне на капитализмот

Пишува: Кристијан Димков - студент на филозофски факултет и Генерален Секретар на Црвена Младина Денес е 22-ри Април, денот на планетата Земја, или во јавноста по познат како „тој ден кога најголемите загадувачи и уништувачи на планетата Земја се преправаат...

„ДОСИЕ СОРОС“ БИОГРАФИЈА НА ПАРАЗИТИЗМОТ

Низ истражувањето на Скот Томпсон и Елизабет Хеленбројх од еминентниот Магазин ЕИР ние го отвораме „Досието Сорос“. Ги молиме читателите сами нека увидат кој стои зад розевата приказна за самопрогласениот голем филантроп, финансиер и добротвор. Приказната е долга и...

Последни