Трудов сектор

Работниците во ЈП Водовод и канализација остануваат на улица!

Управниот одбор на ЈП ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА , донесе одлука за прекинување на работниот однос на 54 работници со цел овие работници да се вработат на неопределено време во претпријатието. Оваа одлука е резултат на постоечките промени во политичката клима...

Уште еден работник животот го загуби на градилиште

Пред два дена, уште еден работник е жртва на градилиште при работа во необезбедени услови. Бизнисмените водени од желбата за пари поставуваат кратки рокови, штедат на средства за работа не ги почитуваат мерките за заштите и се тоа доведува...

Промената на личните докумeнти според Преспански е услов за отварањето на поглавја од ЕУ

Пишува: Александар Димитриевиќ – координатор на Трудов сектор на Политичката Партија Левица Според овој катастрофален договор од 2018 година промената на документите ќе започне при отварање на секое поглавје при релеватното поле во преговорите со ЕУ. Не само што не...

Левица: Жолтите синдикати се пазарат на штета на работниците

Реакција на трудовиот сектор при политичката партија Левица Претседателот на еден од синдикатите во железница, Тони Димовски, го прекина штрајкот откако прифатил еднократен надомест за вработените. Спротивно на волјата на вработените, кои излегоа на штрајк за поголеми плати и други...

Левица: Во Железница сѐ уште ја немаат исплатено јунската плата

Реакција на трудовиот сектор при политичката партија Левица Машиновозачите одлучија да го прекинат железничкиот сообраќај, како бојкот за доцнењето на јунската плата, која се’ уште не е во целост исплатена. Ова не е прв пат Македонски Железници да доцни со платата...

Левица: Врие и во Царина

Реакција на трудовиот сектор при политичката партија Левица Вработени во Царинската управа на 16-ти Јуни, за време на паузата, организираа предупредувачки протест барајќи зголемување на платата за 30 проценти.Во наредниот период, ако не се дојде до решение се најавува и...

Левица: Вработените во УЈП штрајкуваат, Бесими не сака ниту да ги прими

Реакција на трудовиот сектор при политичката партија Левица Протестот на вработените во УЈП кој започна минатата недела ќе продолжи и во наредните денови. Вработените бараат од министерот Фатмир Бесими да го потпише колективниот договор со кој се зголемуваат платите согласно...

Левица: СДС и ДУИ со европско знаменце изгласаа ропство

Реакција на трудовиот сектор при политичката партија Левица Денес Сообранието ги изгласа предложените капиталистички измени на Законот зa работни односи. Со изгласани измени работниците ќе можат по барање на работодавецот Бехтел и Енка да работат и по 12 часа дневно...

Левица: Вработените во МВР оставени без осигурување

Реакција на трудовиот сектор при политичката партија Левица До нашата партија стигнаа информации дека во Министерството за внатрешни работи од август 2022 година вработените немаат колективно осигурување иако е законска обврска за МВР. Согласно член 156 од Законот за Внатрешни Работи,вработените...

Левица: Работниот ја троши платата на инфлација додека директорите земаат милиони

Прес-конференција на Координаторот на Трудов сектор при политичката партија Левица - Александар Димитријевиќ. Во време кога во високоразвиените држави се имплементира шест часовно работно време, нас ни се сервира феудализам и робовладетелство. Предлогот на Владата за 60-часовна работна недела нѐ врати...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Изборите ќе „изедат“ 10,6 милиони евра

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната 84 – та седница ги усвои Регистарот на радиодифузери, печатени медиуми и електронски...
- Advertisement -spot_img