Синдикати

Левица со поддршка за синдикатите во пресрет на 1-ви мај

Во пресрет на 1-ви мај, Левица како единствена Партија на трудот дава поддршка на утрешните протести организирани од синдикатите во Република Македонија. Организираниот труд е искрата во модерното време во кое владее профитот како главен двигател на политичките текови кои...

Зошто е нужно синдикалното организирање на работниците?

Што претставува синдикално организирање? Синдикатот е самостојна, демократска и независна организација на работниците во која тие доброволно се здружуваат поради застапување, претставување, унапредување и заштита на своите економски, социјални и други поединечни и колективни интереси. Согласно Законот за работните односи (ЗРО),...

Финските работнички синдикати со три дневен штрајк

Работничките синдикати денеска стапија во тридневен штрајк во Финска во знак на протест против измените на законите за пазарот на труд и кратењето на социјалното осигурување, предложени од Владата на премиерот Петери Орпо Во рамки на тридневната акција затворени ќе...

Дали е европски од законите да се извади минималната плата и да се прави дискримнација меѓу вработените?

Соопштението на Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија – САДУ има морална одговорност да ја извести јавноста, особено  сите вработени во јавниот сектор за кој важат Законот за административни  службеници...

Синдикатите најавуваат огромен штрајк во Германија на 8 јануари

Голем штрајк може да ја парализира Германија во понеделник, 8 јануари, јавуваат германските медиуми. Штрајк имаат најавено машиновозаќите и земјоделците. Гневните земјоделци и железничкиот синдикат ГДЛ може да предизвикаат хаос со штрајкот најавен за 8 јануари ширум Германија. Сите кои...

Претседателот на КСС побара оставка од Тренчевска бидејќи ја крие вистината

Министерката за труд и социјална политика, Јована Тренчевска која гостуваше во вестите на Сител телевизија, ја обвини Конфедерацијата на синдикати дека манипулира во врска со Општиот колективен договор за јавен сектор. „Целиот дијалог за да дојдеме до финализирање на овој...

Договорот за платите ги подели синдикатите – едни одобруваат друѓи ќе штрајкуваат

Договорот за платите, кој внесе поделби меѓу синдикатите, ќе се потпише во вторник. Десетпроцентен раст на платите од септември, К-15 од десет илјади денари до декември и нова методологија за пресметка на примањата врз основа на просечната плата од...

Награда од милијарда евра на ЕУ за разбивање синдикати

Компаниите кои имаат историја на кршење на законите за работни односи и разбивање синдикати добија повеќе од милијарда евра неповратни средства од Европската комисија во последнава деценија, се наведува во извештајот на Меѓународната конфедерација на синдикати (ИТУЦ) која ја нагласува нужноста...

Синдикати [Фридрих Енгелс – прв дел]

Во нашиот последен број го разгледувавме делувањето на синдикатите во реализирањето на економскиот закон на наемнината наспроти работодавците. Се враќаме на оваа тема; бидејќи од најголема важност е целокупната работничка класа темелно да го сфати тоа. Да претпоставиме дека ниеден англиски работник...

Синдикати [Фридрих Енгелс – последен дел]

Пристап до првиот дел: https://lenka.mk/left_literature/sindikati-fridrih-engels-prv-del/ Досега ги разгледувавме функциите на синдикатите во онаа мера во која тие придонесуваат кон регулирањето на висината на наемнината и во која му обезбедуваат на работникот, во неговата борба против капиталот, барем одредени средства со...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Содомизирани до смрт: Се појавуваат приказни за тортура во израелската база Сде Тејман

Шокантната тримесечна истрага на Њујорк Тајмс откри грозоморни детали за злоупотреба, тортура и малтретирање на Палестинците кои се чуваат...
- Advertisement -spot_img