Поезија

До еден работник [Кочо Рацин]

Да бидеш човек, да имаш топла крв,да мислиш со глава и да работиш со ракаи па да бидеш нешто мртво.През цел свој живот и ден и ноќда се трудиш и мачиши па да бидеш гладен и страден. Работник - патник:да...

Малечок разговор на револуцијата и поетот [социјална поезија]

„Земи си пример и гледај ме ти“                                                                Лопе...

Разговор со финансинспекторот за поезијата – Мајаковски

Граѓанине финансинспекторе!Простете што ве беспокојам.Благодарам… не тревожете се… јас ќе постојам…Доаѓам кај вас со проблем деликатен:местото на поетот меѓу работниот народ.со сопствениците на дуќани и имотиза неплатен данок и јас сум на ред.Од мене барате петстотини за периодот шестмесечени...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Почетокот на патот на свилата – Прво од предавањата: Патот на свилата помеѓу историјата и културата во КИЦ

Почетоците на Патот на свилата, како трансверзала, којашто ги поврзувала Источна Азија со Медитеранот лежат во првите две столетија...
- Advertisement -spot_img