Ленка

Резултат [Кочо Рацин]

Сега пред вас, преку движења на раката и траги од мастило ќе ставам и трага на мислата, како резултат од процесите во мојот живот. И сега ќе се обидам кон него да ја дограбам последната патека што ми преостанува...

Студентите во студентските домови изреволтирани бидејќи се оставени без појадок

До движењето за социјална правда ЛЕНКА пристигнаа голем број на реакции од страна на студентите поради најавените промени и на субвенцираниот студентски оброк и на укинувањето на појадокот во студентските домови „Гоце Делчев“ и „Стив Наумов“ Дел од изјавите на...

Повторно успешно тестирана четиридневна работна недела – еве ги резултатите

Голем меѓународен експеримент со четиридневна работна недела покажал дека таквиот концепт на работа им се исплати и на работодавците и на вработените. Притоа, се покажало дека вработените кои работеле по тој концепт во продолжението на експериментот, кој бил продолжен од...

Репродукција на секојдневниот живот [Фреди Перлман]

Секојдневната практична активност на припадниците на племето репродуцира, или постојано обновува, племе. Оваа репродукција не е само физичка, туку е исто така и општествена. Преку нивната секојдневна активност припадниците на племето не репродуцираат само група на човечки суштества; тие...

Блазирани глупости за насмевката на Мона Лиза [Кочо Рацин]

Некојси М. Рашиќ напишал книшка за тоа што треба да знаеме за синдикалното движење. На страница 34-35 од книшката тој се осврнал и на прашањето за односот на работништвото спрема досегашната култура: „Работникот не ја сака капиталистичката уметност, зашто во...

„Ленка“ [Кочо Рацин]

Откако Ленка оставикошула тенка лененанедовезена на разбоји на наломи отидетутун да реди в монопол –лицето и се изменивеѓи паднаја надолуи усти свиа кораво. Не беше Ленка роденаза тиа пусти тутуни!Тутуни – жлти отровиза гради – китки розови. Прва година поминагрутка в...

За патиштата и определени други работи

Пишува: Златко Стојанов Сите патишта водат кон Рим, вели старата поговорка. Кога сме на темата на патиштата, дали сте слушнале за проектот на власта за Коридорот 8, патот што ќе ја поврзе Македонија со Европа. Овој пат не само што...

„Времето и неговата мизерија“ – Џон Зерзан [трет дел]

Време за молење, време за работа  „Времето никогаш не е целосно присутно“, вели стоикот Хрисип, по што концептот за времето бил понатаму унапредуван од страна на главната јудео-христијанска доктрина за линеарна, неповратна патека помеѓу создавањето и спасението. Овој суштествено историски...

Црвена Младина:Единствената надеж за промена во оваа држава ја гледате пред вас

Ви го пренесуваме целосниот текст од прес конференцијата на Црвена Младина: Ние се наоѓаме на истото место, живееме во истата земја но со друго име каде што некогаш живееле млади, многу посреќни од мене и од вас Ако се навратиме 3...

Да го зачуваме Лисиче: Лисиче наредна мета на урбаната мафија!

Соопштението на граѓанската организација „Да го зачуваме Лисиче“ го пренесуваме во целост: Лисиче наредна мета на урбаната мафија! На крајно подмолен нетранспарентен начин се обидува да се “протне“ овој Предлог ДУП ЈИ09 блок 09.01. катастрофален за Населба Лисиче ! Згради, затворање постоечки...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Советот на Европа ги губи антифашистичките темели

Извештајот на ЕКРИ за Македонија предизвика реакции во македонската јавност поради едностраниот пристап, без согледување на принципот на реципроцитет...
- Advertisement -spot_img