Екологија

Научниците согласни: Топењето на мразот на Антартикот е „веќе неизбежно“

Го „обравме бостанот“. Топењето на огромната ледена покривка на Западен Антарктик очигледно ја поминало точката од која нема враќање и може да биде „неизбежно“, објави новата студија во понеделникот. Всушност, поради климатските промени предизвикани од човекот, ледената покривка на...

Дали Св. Николе ќе добие опасен отпад?

Деновиве Локалниот огранок на општина Св. Николе при политичката партија Левица како и советникот во општина Св. Николе од редовите на Левица произнесоа шокантни информации дека во општината се спрема отварање на депонија со опасен отпад. Фејзбук статус на...

Што е социјалната екологија [Мари Бучкин]

Тоа што ја дефинира социјалната екологија како социјална е препознавањето на често занемарениот факт дека скоро сите постоечки еколошки проблеми потекнуваат од длабоко вкоренетите социјални проблеми. И обратно, нашите еколошки проблеми не можат целосно да се разберат, а уште...

Животната средина и капитализмот [Ф. Магдоф и Џ. Б. Фостер]

Капитализмот доведува до губење на врската со природата, останатите луѓе и заедницата. Егоцентричната и потрошувачка култура поттикната од системот (види подолу) значи дека луѓето ги губат блиските врски со природата – која претежно се гледа како извор на материјали...

Левица: Порталот „Цивил“ започна црна пропаганда против учесниците на протестот против рудникот на смртта

Реакција на зелениот сектор при политичката партија Левица Платениците на власта започнаа црна кампања против учесниците на еко протестот во Струмица кои едногласно кажаа НЕ за отворање на рудникот на смртта. Продолжената рака на власта, медиумот “ЦИВИЛ” прибегна кон клевети и...

Здрава Котлина: Лицемерните струмичани и перјаниците на СДСМ

Реакција на еколошкото здружение Здрава Котлина Во текст на Фронтлајн, новинарската перјаница на СДСМ, Љубиша Николовски ги нарече Струмичани, Ново Селци и сите останати во Југоисточна Македонија дека се лицемерни и дека ако победил Груевски на избори во декември 2016...

Уништувањето на природата – 1909 година [Антон Панекук]

Во научната литература има бројни поплаки околу сѐ поголемото уништување на шумите. Но не е само радоста што секој љубител на природата ја чувствува кон шумите она што треба да се земе предвид. Има и важни материјални интереси, всушност...

Левица: Преспанското Eзеро пред умирање додека власта е замрзната во корупција

Реакција на зелениот сектор при политичката партија Левица Преспанското Eзеро е пред умирање додека власта на СДС И ДУИ се замрзнати во корупција и тонат во матни бизнис зделки. Министерката за животна средина Каја Шукова е нем набљудувач, а градоначалникот на...

Планетата Земја – жртвеното јагне на капитализмот

Пишува: Кристијан Димков - студент на филозофски факултет и Генерален Секретар на Црвена Младина Денес е 22-ри Април, денот на планетата Земја, или во јавноста по познат како „тој ден кога најголемите загадувачи и уништувачи на планетата Земја се преправаат...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Интервју со Петар Здравевски, новиот раководител на Црвена Младина

Ленка: Петар, честитки што станавте нов раководител на Црвена Младина. Можете ли дани кажете како дојдовте до оваа позиција? Петар...
- Advertisement -spot_img