Соединетите Американски Држави ставија вето на резолуцијата на Советот за безбедност со која се препорачува на државата набљудувач Палестина да добие полноправно членство во Обединетите нации.

Со 12 гласа против, еден против и два воздржани, Советот не усвои нацрт-резолуција со која се препорачува Генералното собрание да одржи гласање за членство во ОН за да и се дозволи на Палестина да се приклучи како полноправна земја-членка на ОН.

Нацрт-резолуцијата е меѓу најкратките во историјата на Советот: „Советот за безбедност, по испитувањето на барањето на државата Палестина за прием во Обединетите нации (S/2011/592), му препорачува на Генералното собрание на државата на Палестина да биде примен во членството на Обединетите нации“.

За да биде усвоена нацрт-резолуцијата, Советот мора да има најмалку девет членки и ниту една од постојаните членки Кина, Франција, Русија, Обединетото Кралство и Соединетите Држави не го користат своето право на вето.

Во услови на тековниот геноцид во Газа, Палестина поднесе барање до генералниот секретар на 2 април, барајќи да го преиспита нејзиното барање од 2011 година да стане членка на ОН.

Во 2011 година, Советот за безбедност го разгледа барањето, но немаше едногласна поддршка за препорака до Генералното собрание на ОН.

Палестина е постојан набљудувач во ОН од 2012 година, а пред тоа беше набљудувач во Генералното собрание на ОН.
Рускиот амбасадор Василиј Небензја рече дека ова е петти пат САД да стават вето на резолуцијата на Советот од почетокот на тековните непријателства во Газа.

САД „уште еднаш покажаа што навистина мислат за Палестинците“, рече тој. „За Вашингтон, тие не заслужуваат да имаат своја држава. Тие се само пречка на патот кон остварување на интересите на Израел.

Тој рече дека во моментов апсолутното мнозинство од глобалната заедница го поддржува барањето на Палестина да стане полноправна членка на ОН.

„Денешното користење на ветото од страна на американската делегација е безнадежен обид да се запре неизбежниот тек на историјата. „Резултатите од гласањето, каде Вашингтон беше практично целосно изолиран, зборуваат сами за себе“, рече тој.