САД

Над 4.5 милиони жртви – последицата на НАТОвски воени операции во изминативе 20 години

16 мај (УПИ) - Повеќе од 4,5 милиони луѓе загинале од војни од терористичките напади на 11 септември, според новата студија од проектот Costs of War на Институтот Вотсон на Универзитетот Браун. Во извештајот се проценува дека меѓу 906.000 и...

„На доларот му се одбројува“: Ја губи довербата?

Почесниот професор на Бизнис школата Стерн во Њујорк, Нуриел Рубини е економист кој ја предвидел финансиската криза во 2008 година и на тој начин го добил прекарот Доктор Пропаст. Тој предупреди дека преговорите за избегнување на плаќањето на американските обврски...

Држави во САД го враќаат детскиот труд во законската регулатива

Во голем бројот на држави во САД идејата да ги укинат ограничувањата за користење на детскиот труд е се популарна. Застапниците за укинување и слабеење на законите за детскиот труд вклучуваат некои од најмоќните десничарски фондации и корпорации во...

НАТО: империјален питбул – Пост-советското НАТО (втор дел)

Со крајот на Советскиот Сојуз, како и на тој застрашувачки Варшавски пакт, теоретската рационала на НАТО исчезна. Но, иако таа рационала беше измама, НАТО сепак требаше, заради јавната конзумпција, да ја редефинира својата причина за постоењето, а наскоро презеде...

НАТО: империјален питбул (прв дел)

Едно од најлажливите клишеа на западните описи на историјата по Втората светска војна е дека НАТО беше создаден како одбранбен аранжман за да се блокира заканата од советски напад врз Западна Европа. Ова не е точно. Точно е дека...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Њујорк Тајмс: Украина може да влезе во НАТО, но без териториите окупирани од Русија

„Западна Германија е преседан за земја која влезе во НАТО додека беше поделена. Во исто време, земјата продолжи да...
- Advertisement -spot_img