Според Хутите, тоа е затоа што Кина и Русија не ја олеснуваат агресијата на Израел против Газа и како резултат на тоа не се нивна цел во блокадата на Црвеното Море.

Официјален претставник на Хутите изјави дека Кина и Русија не се дел од западните сојузници на Израел и дека двете земји го осудуваат израелскиот геноцид врз Палестинците и затоа нивните бродови нема да бидат цел.

Бројот на незападни танкери (вклучувајќи и некои арапски држави) кои носат нафта и течен природен гас во Црвеното Море се зголеми откако јеменските вооружени сили почнаа да гаѓаат бродови поврзани со Израел.