Кина ја изрази својата поддршка за правото на Палестинците на вооружена борба против Израел, нагласувајќи дека тоа не е тероризам за време на сослушувањето во Меѓународниот суд на правдата во случајот против илегалната окупација на палестинските територии од страна на Израел.

„Во потрага по правото на самоопределување, палестинскиот народ има право да употреби сила за да се спротивстави на странското угнетување и да го заврши формирањето на палестинска држава“, рече Ма Ксинмин, правен советник во кинеското Министерство за надворешни работи.

„Бројни други резолуции ја признаваат легитимноста на борбата со сите расположливи средства, вклучително и вооружената борба на луѓето под колонијална власт или странска окупација за остварување на правото на самоопределување“, додаде кинескиот претставник.