Хамас е дел од палестинското национално ткиво и Кина е заинтересирана за одржување на односите со движењето, изјави вчера претставникот на Министерството за надворешни работи на Пекинг Ванг Кеџијан за време на средбата со шефот на политичкото биро на Хамас, Исмаил Ханије, во присуство на кинескиот амбасадор во Катар

„Двете страни разговараа за политичките и на теренските случувања во врска со ситуацијата во Појасот Газа и начините за запирање на војната и испорака на итна помош, особено во светлината на масакрите, гладот ​​и обидите да се создаде хаос“, се додава во соопштението на Хамас.


Кинескиот амбасадор ги истакна „блиските и историски односи меѓу палестинскиот и кинескиот народ и цврстите ставови на Кина кон палестинското прашање и нејзиниот став кон праведните барања на палестинскиот народ за слобода, независност и државност“. Тој ја нагласи „потребата да се запре оваа војна, да се стави крај на убиствата на Палестинците и да се обезбедат нивните хуманитарни потреби“.

Во меѓувреме, претставникот на Хамас ја нагласи потребата веднаш да се запре агресијата и масакрите на цивилите во Палестина, да се повлече израелската армија, да се вратат раселените Палестинци во нивните области и домови, да им се обезбеди засолниште и реконструкција и да се постигне политичките цели и аспирации на воспоставувањето независна, целосно суверена палестинска држава со Ерусалим како главен град, со право на враќање и самоопределување.