„Историски криминал“ – Битката за пристап до медицина во Иран среде санкции од САД

Шариф Незам Мафи, висок трговец со трговски активности во Швајцарија, во саботата рече дека меѓународните правни субјекти имаат одговорност да ги гонат оние кои преку нивните одлуки и дејствија во последниве години го загрозувале пристапот на иранските пациенти со рак до специјални лекови.

Тој посочи дека САД погрешно со текот на годините тврдат дека нивните санкции кон Иран не го покриваат снабдувањето со хуманитарни стоки како храна и лекови.

„Секој кој вели или тврди дека лекот не е санкциониран, лаже затоа што многу странски банки не се подготвени да соработуваат со домашните фармацевтски компании и ова е всушност санкција за медицината“, подвлече тој, пренесе Прес ТВ.

Бизнисменот рече дека само неколку швајцарски компании успеале да го издржат притисокот од санкциите врз Иран и продолжиле да работат со земјата од 2018 година кога Вашингтон ги воведе своите санкции кон Техеран.

Незам Мафи рече дека европските фармацевтски компании, исто така, не сакаат да се вклучат во трговијата со лекови со Иран, плашејќи се од последиците од американските санкции. Иранските власти постојано ги обвинуваат американските санкции за недостиг на лекови кои лекуваат посебни болести како што се ракот и епилепсијата.

Здравствените експерти предупредија дека штетата предизвикана од американските санкции за пристапот на Иран до резервите на лекови може да се влоши во иднина. Тоа доаѓа кога иранската влада се обиде да ги заобиколи санкциите и да ги увезе лековите од добавувачи кои вообичаено наплаќаат високи цени.

Последно