Женевскиот меѓународен институт за истражување на мирот, ГИПРИ, побара од обвинителот на МКС да започне истрага против еврокомесарката Урсула фон дер Лајен за соучесништво во воени злосторства во окупирана Палестина, вклучително и во Газа.

Женевскиот меѓународен институт за истражување на мирот, ГИПРИ, поднесе комуникација до Меѓународниот кривичен суд (МКС), потпишана од двајца соработници на Транснационалната фондација за мир и идни истражувања (ТФФ), професорот Ричард Фалк и директорот на ТФФ, Јан Оберг, барајќи од Судот да истражи претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен за соучесништво во воени злосторства на окупираните палестински територии, вклучително и Газа.

На 22 мај, Женевскиот меѓународен институт за истражување на мирот, ГИПРИ, испрати комуникација до Канцеларијата на обвинителот на МКС во која се вели дека постојат разумни основи да се верува дека „безусловната поддршка на претседателот на Европската комисија на Израел – воена, економска, дипломатска и политичка – овозможила воени злосторства“ и тековниот геноцид во Газа.

Тие рекоа дека различните човекови права и истакнати академици и експерти во меѓународното кривично право ја одобриле комуникацијата и побарале од обвинителот да започне истрага врз основа на информациите што ги дале против Фон дер Лајен.

ГИПРИ додаде дека Фон дер Лајен „лично е кривично одговорна и одговорна за казна за некои од воените злосторства, злосторства против човештвото и геноцид“, што ги извршил и сè уште ги извршува IOF (Израелски Окупациони Сили) на окупираните палестински територии, нагласувајќи дека таа „помогнал, поттикнал и на друг начин помогнал во извршувањето или обидот за извршување на такви злосторства“, што вклучува давање средства за оваа комисија според член 25(3)(в) од Римскиот статут на Судот.

Фон дер Лајен – помагање и поттикнување

Групата забележа дека таа нема корист од функционалниот имунитет според член 27 од Статутот, а потоа продолжи да ги набројува актите за кои верува дека Фон дер Лајен, во нејзино службено својство како претседател на Европската комисија, е соучесник во кој ги прекршува членовите 6. ,7 и 8 од Статутот и тоа:

  • Воена поддршка за Израел: Фон дер Лајен е од суштинско значење во обезбедувањето на средства за ИОС, а Израел е третиот главен примател на оружје од Германија, земја членка на ЕУ помеѓу 2019 и 2023 година.
  • Економска и финансиска поддршка за Израел: Таа одби да преземе какви било чекори кон суспендирање на Договорот за асоцијација меѓу ЕУ и Израел и промовирање на нови инструменти за соработка меѓу ЕУ и Израел во услови на тековната израелска агресија врз Газа.
  • Дипломатска поддршка на израелската влада.
  • Политичка поддршка за Израел преку разни изјави.

ГИПРИ потврди дека Фон дер Лајен добро знае дека учествува, со помагање и поттикнување во извршувањето на споменатите злосторства, бидејќи овие прекршувања на Меѓународното хуманитарно право (МХП) се широко покриени од октомври 2023 година со извештаи на ОН, документи, па дури и официјални лица, вклучувајќи го и генералниот секретар на ОН кој изрази голема загриженост.

Групата го заврши својот аргумент велејќи дека знаела за такви злосторства или барем за нивната веродостојност, како што е утврдено од страна на Меѓународниот суд на правдата (МСП) во неговата наредба за привремени мерки од 26 јануари 2024 година.