Феминизам

Мојсоска: Колку вреди животот на непривилегираната жена!

Пишува Јована Мојсоска – Генерален секретар и член на Президиумот на Левица Вчера убиецот Дејан Јовановски свирепо уби две жени. Убиството следеше после 10 години тортура и малтретирање врз двете жени, како и непостапување и толерирање од правосудните органи. Убиецот имал...

Општествената основа на женското прашање [Александра Колонтај]

Специфични економски фактори стојат зад потчинетоста на жената; природните особини се секундарен фактор во овој процес. Само целосното исчезнување на овие економски фактори и сили, кои во одреден момент во минатото ја предизвикале потчинетоста на жената, може суштински да...

СДС и ДУИ го саботираат предлогот на Левица за платено породилно отсуство на земјоделките

Реакција на АФЖ - Левица Иако денес Собраниската комисија за здравство конечно свика седница на која требаше да се разгледа Предлог-законот поднесен од Левица за платено породилно отсуство на жените-земјоделки, денешната Комисиска седница беше прекината токму пред да дојде на...

MUJERES LIBRES: Женското анархистичко движење во текот на Шпанската граѓанска војна

Mujeres Libres (слободни жени) била група на жени, анархистки кои во текот на Шпанската граѓанска војна се организирале и се бореле како за женското ослободување така и за анархистичка револуција. Она што го постигнаа беше навистина инспиративно. Од нивниот пример се гледа...

Вториот бран на феминизмот и „новиот дух на капитализмот“-Ненси Фреjзер

Интересно е да се запази дека вториот бран на феминизмот цвета во нови услови. Она што започна како радикално контракултурно движење сега е на пат да стане широка, масовна општествена појава. Привлекувајќи приврзаници од сите класи, ентицитети, нациналности и...

Трагедијата на женската еманципацијa – Ема Голдман

1906. Почнувам со признание: без оглед на сите политички и економски теории, кои се занимаваат со основните разлики меѓу различните групи на човековиот род, без оглед на класната и расната разлика, без оглед на сите вештачки граници помеѓу женските и...

Левицата и борбата за ослободување на жената – Aileen O’Carroll

Европа од XVII век до 1920 год. Борбата за ослободување на жената во принцип била поврзана со пошироките општествени и економски промени.  Првиот пишан доказ кој укажува на изедначувањето со машкиот пол потекнува од периодот на реформацијата која започанала во...

Жената е изворот на промената

Пишува: Адријана Ананиева Прашањето на кое треба да побараме одговор е – Што е причината поради која ние мора да се посветиме на слободата? Нашите размислувања нè доведоа да ново “пречитување” на членот 1 од Универзалната декларација за човековите слободи...

Се сеќаваш ли на еден ден? – Се викаше 8-ми март!Се сеќаваш ли на едно движење? – Се викаше феминизам!

„Класната борба е борба на жените, борбата на жените е класна борба!“– Слоган на данско феминистичко движење „Црвените чорапи“ Се заборави ли ВИСТИНСКОТО значење? Вековното потчинување на жената, нејзиното обезвреднување и класифицирање во групата на граѓани од втор ред; без право...

МАРТ – МЕСЕЦ НА РОДОВА РАМНОПРАВНОСТ

За едно ново раѓање на старите сништа…Ох, силно светнал ден! Со цел да укажеме на неопходноста од феминизмот и тоа во неговата социјалистичка форма, како и на неговиот паралелен развој со дискурсот на бројните левичарски движења, Движењето за социјална правда – ЛЕНКА го...

Последни