Настани

„5.17“ изложба на слики и монотипии од Диме Темков во КИЦ

Салон Империјал 126 јули 2023, 21 часот Диме Темков е роден 1971 година во Скопје. Во 1990 година го завршил Средното уметничко училиште „Лазар Личеновски“ - отсек графика, а потоа студирал графика на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, кај...

„Станица Скопје 63“ изложба на фотографии од Сашо Димоски во КИЦ

26 јули 2023, 21 часотСалон Империјал 2 Фотографската изложба на Сашо Димоски, насловена Станица Скопје ’63 ќе биде поставена во изложбениот простор на Културно информативниот центар на шеесетгодишнината од последниот трагичен земјотрес што го погодил овој град. Изложбата се состои...

„Срце куќа најширока (мотиви од нашите села)“ изложба на цртежи и од Панде Петровски во КИЦ

Панде Петровски е роден на 25.9.1939 година во Брусник, Битола. 1963 година завршува Педагошка академија. Член е на ДЛУБ (Друштво на ликовните уметници на Битола ), ДЛУМ (Друштво на ликовните уметници на Македонија) и МНД (Македонско научно друштво). Соработувал...

Црвена Младина ве поканува на „Пиво и дискусии“ во Градски парк

Придружете ни се оваа недела во 19:00 часот, во градскиот парк во близина на школка на „Пиво и дискусии со Црвена Младина”. Теми за дискусија на неделниот настан се: - Работа на лето во Македонија или странство - Врсничко насилство Ги повикуваме сите...

Skopje Cinema City – Филмски фестивал во Кинотека на Македонија

На 17 и 18 јуни, во Кинотека на Македонија, ќе се организира 9-то издание на филмскиот фестивал за музички документарни филмови Скопје Синема Сити. Програмата ќе вклучува изложба на фотографии и филмска програма: 17 јуни 19:00 Групна изложба на музички фотографии „5х10“20:00 Алелуја:...

Изложба „Записи“ на Стефан Младеновски во Културно Информативниот Центар

„Записи“ изложба на цртежи и колажи од Стефан Младеновски во Салон Империјал 1, 20 јуни 2023 година во 20 часот Стефан Младеновски е роден 1996 г. во Крива Паланка. Средно образование завршил во ДСУЛУД „Лазар Личеноски“ - Скопје, оддел графика....

Црвена Младина ве поканува на „Кафе & Муабет” во градски парк

Соопштението на младинската организација Црвена Младина го пренесуваме во целост Придружете ни се оваа сабота во 12:00 часот, во градскиот парк во близина на школка на „Кафе & Муабет со Црвена Младина”. Mожност да разговараме за младинскиот активизам, проблемите и предизвиците...

А народот кој ПОВЕРУВА имаше едно срце и една душа и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово туку се’ им...

“А народот кој ПОВЕРУВА имаше едно срце и една душа И НИКОЈ НЕ ВЕЛЕШЕ ДЕКА НЕШТО ОД НЕГОВИОТ ИМОТ Е НЕГОВО ТУКУ СЕ’ ИМ БЕШЕ ЗАЕДНИЧКО„ (Евангелије по Лука 4:32) Празниците се празнуваат само ако е исполнета нивната суштина, можат да...

Промоција на стихозбирката „Лирски патувања“ од Сузи Тенева во КИЦ

Книгата ќе ја промовира д-р Наташа Аврамовска, а настанот ќе го модерира Јулијана Величковска. Јулијана Величковска за „Лирски патувања“ ќе истакне: „Стихувани филозофски размисли што отвораат разни прашања за животот, своевидни никулци што поттикнуваат размисли на теми како што се...

Филозофскиот филмски фестивал со богата програма во Кинотека

Од 2 до 9 јуни во Кинотека на Македонија ќе се одржи 13-тото издание на Филозофскиот филмски фестивал – фестивалот што ја негува и промовира мисловната, филозофско-естетичката димензија на седмата уметност. Годинава ќе бидат прикажани повеќе од 40...

Последни