Настани

Концерт на камерниот состав „ПЕЈИЌ” во КИЦ

На концертот на камерниот состав „ПЕЈИЌ” Ќе можете да чуете дела од : Бах, Бургмилер, Гранадос, Де Фаља- Лорка, Бизе, Гонзалез, Белафронте и Богдан ПејиќИзведуваат :Теодора Пејиќ - мецосопранБогдан Пејиќ - гитараБожидар Пејиќ - виолончелоКонцертот ќе се одржи на...

„Патување низ пејзажот“ – изложба на Виктор Јаневски во КИЦ

Виктор Јаневски е роден 1994г во Скопје, завршил Средното уметничко училиште "Лазар Личеноски" во Скопје, дипломирал на катедрата по вајарство кај Проф. Жарко Башески, подоцна магистрирал на катедрата по сликарство кај Проф. Жанета Вангели на Факултетот за ликовни уметности...

Презентација на едицијата Словокулт: Словотека во КИЦ

Културно-информативен центар – Скопје Салон Империјал 222.9.2023, 19:30 часот СловоКулт : Берлин како онлајн портал постои од 2008 година, од 2015 како регистрирана мала издавачка куќа, а од 2016 како двојазично онлајн-списание за современа поезија и уметност и веќе поседува...

„FLUX Sufacing“ изложба на графики и инсталација од Ана Трајковска и Ивана Самандова во КИЦ

Културно-информативен центар – Скопје, Салон Империјал 220 септември, 20 часот Проектот „FLUX: Surfacing“ е продолжение на интерактивната изложба „FLUX“ организирана од страна на Ивана Ќ. Самандова и Ана Трајковска која што се оддржа во ноември во отворено графичко студио, 2022...

„Омеѓени приказ(н)и“ изложба на цртежи од Тони Васиќ во КИЦ

Изложбата „Врамени приказ(н)и“ на проф. д-р Тони Васиќ е составена од 17 цртежи (70 х 100 см), избор од серијата од дваесетина цртежи инспирирани од мотивот глуварче. Цртежите се работени на бела хартија, со туш и перце, во време...

Фестивалот “Звукот на Скопје“ 2023 стартува во петок

На 15 септември (петок) започнува овогодишното издание на фестивалот „Звукот на Скопје“, а локациите, исто како и минатата година, се Плоштадот „Мајка Тереза“ (платото пред МОБ) и паркот Ибни Пајко. „Звукот на Скопје“ во организација на Културно информартивен центар –...

„Крајбрежево“ изложба на Љубиша Камењаров во КИЦ

Салон Империјал 2, 6 септември, 20 часот  Почетната замисла потекнува од едно лично видување за единственоста на личноста наспроти опкружувањето и човековата збирна множина. Понатаму продолжува како прикажување на два соседни, идејно и физички засебни делови, при што: еден дел...

Во недела СКОЈ организира хуманитарен концерт „Духот на Куба во Белград“

Организацијата СКОЈ (Сојуз на комунистичката младина на Југославија) ја информира јавноста дека во недела 13.08. во 2023 година со почеток во 18:30 часот во „Паркот на пријателството“ во Нов Белград, на платото пред споменикот „Вечниот оган“ ќе се...

Научна конференција „120 години од Илинденското востание“

На 1 август 2023 година во Конференциската сала на старото училиште во Крушево, со почеток во 10 часот, ќе се одржи Научна конференција „120 години од Илинденското востание“. Организатор на научната конференција е Матицата на иселениците од Македонија. Научната конференција...

„5.17“ изложба на слики и монотипии од Диме Темков во КИЦ

Салон Империјал 126 јули 2023, 21 часот Диме Темков е роден 1971 година во Скопје. Во 1990 година го завршил Средното уметничко училиште „Лазар Личеновски“ - отсек графика, а потоа студирал графика на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, кај...

Последни